Senki sem lepődik meg Fónagy János mondatain a Tiborcz-ügyben

Az államtitkár szerint most kampány van és minden a kampányról szól.

MN
2018. 03. 21. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemes egyszerűséggel kampányjelentésnek titulálta Fónagy János az Elios Zrt.-t érintő OLAF-jelentést. Vadai Ágnes a DK alelnöke parlamenti kérdésében azt firtatta, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a OLAF jelentését a Tiborcz Istvánhoz kötődő cég ügyleteiről.

Fónagy János anélkül, hogy érdemi választ adott volna, annyit közölt: „ahogy az ön és a többi ellenzéki politikus társa kérdéseiből és akcióiból is nyilvánvalóan látszik, ez az egész semmi másról nem szól, csak a kampányról”. Az államtitkár hozzáfűzte: „Brüsszel odadobott a magyar ellenzéknek egy kampányjelentést”.

Szerencsére a 24.hu már korábban megszerezte a csalás elleni hivatal jelentését, amit nyilvánosságra is hozott. Ha a kormányra vártunk volna, akkor mind ez idáig titokban maradt volna, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében álló vállalat üzemszerűen csalhatott a vidéki települések közvilágítási pályázatain.

Az OLAF 2015-től vizsgálta az Elios Zrt. gyanúsnak tartott tendereit, jelentésükben pedig az áll, hogy a 2013 és 2015 között a 35 önkormányzati közvilágítási projekt mindegyikénél találtak szabálytalanságot, továbbá 17 esetben arra jutottak, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. Például a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt egyeztetett a fideszes szekszárdi polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna. A 2012-es csomagba tartozó pályázatokat pedig eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg, vagy az a konzorcium, amelynek tagja a cég. Végül az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak: a teljes, mintegy 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget vonják vissza.

A nyomozást májusig meghosszabbították, jelenleg az okirati bizonyítékokat gyűjtik össze. A Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozóiroda január óta folytat eljárást az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.