Szabadlábra került Czeglédy Csaba

Képviselőjelöltként nyilvántartásba vették a politikust, így megilleti a mentelmi jog.

MN
2018. 03. 01. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csongrád Megyei Főügyészség jogszabályi kötelezettségének eleget téve a mai napon megszüntette a több mint hatmilliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – közölte az ügyészség.

Mint írják, a főügyészség – miután hivatalosan igazolást nyert, hogy Czeglédy Csabát jogerősen képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, a nyomozás felfüggesztése mellett megszüntette a legutóbb 2018. március 15. napjáig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

„Az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított bűnszervezeti vezetőt – az Országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint – mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg” – szögezték le, hozzátéve: a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben a mentelmi jog fennálltának ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

Kiemelték, hogy a jogszabályi rendelkezések kötelező erejűek, legyen szó akár a legsúlyosabb, akár a legenyhébb szankcióval fenyegetett bűncselekményről.

„Mindezekre figyelemmel a főügyészség – bár az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsításának veszélye, a szökés veszélye és a bűnismétlés veszélye továbbra is változatlan tartalommal fennállnak – jogszabályi kötelezettségének eleget téve, a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását” – olvasható a közleményben.

A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésének indítványozására tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.