Szelíd rénszarvast lőhetett le Semjén Zsolt

Vad rén már 150 éve nem él Svédországban, a számi szarvastartók a rossz ízű példányokat engedik a vadászok elé.

MN
2018. 03. 11. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs vad rénszarvas Svédországban, az 150 éve kihalt – írta indulatos facebook posztjában Török Zoltán a jelenleg Svédországban élő, ismert természetfilmes, amit először a Népszava talált meg

Török Zoltán korábban éveken át forgatott Svédországban természetfilmet a rénszarvasok életéről. 2004-ben mutatták be a Rénszarvas harmóniája című filmjét, a témában tehát kifejezetten tapasztaltnak számít.

A rendező szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes háziasított rénszarvasokra vadászhatott, méghozzá az ősz folyamán.

A rénszarvasokat tartó számik ilyenkor terelik be az állatokat, és a csordából kiválogatják azokat a nagyobb bikákat, amelyeknek húsa már rossz ízű lenne a bőgés után.

A számi közösségek ilyenkor boldogan adnak vadászati engedélyt a rénszarvasaikra. Azonban – hangsúlyozza a rendező – ezek háziasított rének. A rájuk történő vadászat körülbelül olyan, mintha valaki a Hortobágyon magyar szürkemarhára lőne – érzékelteti a helyzetet Török.

A miniszterelnök-helyettes és KDNP-elnök Semjén svéd luxusvadászatairól a Magyar Nemzet írt először. Azóta sem cáfolt információink szerint Semjénék bérelt helikopterrel mentek a területre, és a légi járművel vették üldözőbe a rénszarvast, és onnan is lőttek az állatra, majd a kép tanúsága szerint helikopterrel szállították el a nyakánál fogva fellógatott, lelőtt háziállatot. A Svédországban évente kijáró Semjén luxusvadászatai az olyan „extrák” mint a helikopterbérlés miatt alkalmanként 4-5 millió forintba kerülhettek.

Semjén egy pénteki Facebook-posztjában úgy reagált, hogy nem ő röpködött a helikopterrel, hanem csak a lelőtt jávorszarvas. Azonban a képen is jól látható volt, hogy rénszarvas lóg a kötélen, más szóval az egyik kormányportál által szerényen csak

az „ország fővadászának” emlegetett Semjén elsőre összekeverte a legfeljebb 150 kilós rénszarvast a 600 kilót elérő jávorszarvassal, amit Török szerint pontosan jókora mérete miatt nem is lehetne helikopterrel szállítani.

(A bejegyzést később Semjén pontosította.) Semjén azt is állította, hogy ő csak rokonlátogatásra jár ki Svédországba. Bár Semjén nem írta, hogy hol laknak a rokonai, azonban lapunk beazonosította a Semjén mögött látható helikoptert, így a feltételezett vadászat helyét: Észak-Svédországban, Hemavan környékén történhetett a nagy kaland, ami légvonalban 700 kilométerre esik Stockholmtól.

Semjén pedig az összes fotón győzelmi pózban áll a lelőtt vadak mellett, az pedig a magyar vadászetikett szerint elképzelhetetlen, hogy egy kísérő így pózoljon egy más által elejtett állat mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.