Szirénapróbát tart a katasztrófavédelem

Teljes körű próba csak most és szeptember 3-án lesz.

MN
2018. 03. 05. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) hangos üzemű, teljes körű próbájára kerül sor – közölte honlapján a katasztrófavédelem.

Idén többször tartanak hangpróbát, de általában nem teljes körűt, erre csak most március 5-én és majd szeptember 3-án kerül sor.

A katasztrófavédelem minden hónap első hétfőjén teszteli a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített szirénák működését. Az évi tizenkét szirénapróba közül kettő hangos, a többi csupán technikai jellegű.

A rendszer állandó jelleggel elemzi az ipari üzemek környékén lévő levegő összetételét. Amennyiben valamelyik üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe, a mérőszondák rögtön továbbítják az információt a katasztrófavédelem ügyeletére. A rendszer éjjel-nappal működik. Ha mérgező anyag kerül a levegőbe, a katasztrófavédelem szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztja a környéken élőket és tájékoztatást ad a teendőkről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.