TASZ: Nem lehet tetszőleges okokból tiltani a plakátkihelyezést a kampányban

A civil szervezet felhívásában jogi képviseletet ígér azoknak, akik jelentkeznek náluk a visszaélések miatt.

MN
2018. 03. 07. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) több önkormányzati rendelet jogellenességére hívta fel a figyelmet, amelyek tiltják választási plakátok kihelyezését, vagy amire hivatkozva plakátokat távolítanak el. A szervezet szerint ezek az önkormányzatok a törvényi felhatalmazásukon túlterjeszkedve járnak el.

A TASZ emlékeztet rá, hogy a plakátok kihelyezését a kampányban nem lehet tetszőleges, önkényes okokból tiltani: a választási eljárásról szóló törvény szerint a kampányplakátok elhelyezése kizárólag „műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból” korlátozható. A törvény szerint a tiltás nem terjedhet ki egész városrészekre, hanem jól körülírható, konkrét épületekre, közterületrészekre kell szorítkoznia.

Ezekkel él vissza a szervezet szerint például Hatvan és Győr önkormányzata. A hatvani rendelet egyszerűen felsorolja azokat az utcákat, amelyeket a plakátkihelyezés tilalma alá kíván vonni, teljes városrészeket ide sorolva. Az sem ellenőrizhető, melyik utcákban milyen okból tiltja a plakátok elhelyezését. A győri rendelet pedig környezetvédelemre hivatkozva kizárólag az önkormányzat által kihelyezett hirdetési berendezéseken engedélyezi a plakátok kihelyezését. Emellett arra sem vállal garanciát, hogy egyáltalán lesznek ilyen berendezések: ezzel tulajdonképpen engedélyhez köti a politikai véleménynyilvánítást a kampányban.

A jogvédő szervezet szerint a kispesti önkormányzat rendelete is több okból jogellenes, amelyek közül az egyik, hogy a jogszabály szövege elnagyolt, ami jogbizonytalanságot teremt. Megfogalmazása alapján a plakát tartalma nem irányulhat „magánszemélyekkel szembeni különbségtételre”, ami alapján a nyíltan rasszista tartalmaktól kezdve a kifejezetten érzékeny bőrűeknek kínált testápolóig bármit a korlátozás hatálya alá vonhatnak. A gyűlöletkeltést is tiltja a rendelet plakátokon, ám az önkormányzat által már eltávolított plakátok kívül esnek a gyűlöletkeltés büntetőjogi fogalmán, erre hivatkozva nem is tilthatnánk meg önkormányzatok azoknak a kihelyezését.

A TASZ azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy van más, jogszerű módja is a sokakat felháborító plakátok eltávolításának. A bírósági gyakorlat szerint minden kampánytevékenység jogellenes, amely a választópolgárokat tudatosan hamis állításokkal megtéveszti. Az ellenzéki képviselőket ábrázoló, „Együtt bontanák le a határzárat” feliratú plakát esetében is ez a helyzet, mivel ilyen kijelentést a plakáton ábrázolt személyek bizonyíthatóan nem tettek korábban.

A választási eljárásban bárki felléphet a jogsértő kampány ellen, ehhez segítséget kínál a TASZ. Olyan ügyfeleket keresnek, akik vállalják, hogy eljárást indítanak a valótlan állításokat tartalmazó politikai plakátok miatt. E-mailes megkereséseket a [email protected] címre várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.