Tízmilliárdból tennék emberközelivé a szülészeteket

Hetvennyolc szülészet pályázhat fejlesztési forrásokra, képzésekre: a cél, hogy minden intézmény megkapja a „bababarát” státuszt.

MTI
2018. 03. 05. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családbarát szülészetek kialakítására pályázhatnak intézmények tízmilliárd forint keretösszegben – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, a pályázatot azért hirdették, hogy a Magyarországon működő 78 szülészeti osztály a lehető legmegfelelőbb legyen az édesanya, az édesapa és az újszülött számára, ezzel is hozzájárulva a pozitív szülésélményhez.

Úgy fogalmazott, egy rossz szülésélmény eltántoríthatja a párokat további gyermek, gyermekek vállalásától, és egy szülés körül számtalan olyan körülmény van, ami befolyásolható. Ilyen például az, hogy az anyának biztosítani kell a természetes szülésélményt úgy, hogy a folyamat a legbiztonságosabb legyen – tette hozzá az államtitkár.

Mint mondta, ezzel a döntéssel még egy lépést tehet a kormányzat a családbarát Magyarország irányába.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, az intézmények pályázhatnak a szülészetüket érintő infrastruktúra-fejlesztésre, vagy tanfolyamokra, képzésekre küldhetik a munkatársakat.

Mint mondta, erősebbé szeretnék tenni a várandósgondozást, a szülésfelkészítést, szeretnék, ha minden intézmény megszerezné az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF kritériumainak megfelelő „bababarát” intézményi státuszt. Továbbá azt is el szeretnék érni, hogy a szülészeteken dolgozók minél több képzésben, továbbképzésben vegyenek részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.