Több mint 1600 országgyűlési jelöltet vettek eddig nyilvántartásba

Péntek éjfélig kell regisztrálni az országgyűlési választáson induló személyeket, még 334 jelölt helyzete kérdéses.

MTI
2018. 03. 09. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap alatt közel 170 jelöltet vettek nyilvántartásba a választókerületi választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, így már 1605 nyilvántartásba vett jelölt van. A választási bizottságoknak péntek éjfélig még valamivel több mint 300 jelölt nyilvántartásba vételéről kell dönteniük.

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 3008 jelölt van bejelentve, ebből 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította.

A választási bizottságok péntek reggelig 1605 jelöltet már nyilvántartásba vettek: közülük 37-en függetlenek, a többiek 64 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 1004 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 25 független. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 40 párt 62 jelöltje.

A választási bizottságok 451 jelöltről döntöttek csütörtökön, ebből 168-at nyilvántartásba vettek, 283 nyilvántartásba vételét pedig elutasították. A péntek éjféli határidőig még 334 jelölt nyilvántartásba vétele ügyében kell döntést hozniuk.

A Fidesz–KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 105-105, a Momentum Mozgalomnak 88, az Összefogás Pártnak 59, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 56, a Magyar Igazság és Élet Pártjának 53, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél vagy ennél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Kell az Összefogás Pártnak (48), a Magyarországi Cigánypártnak (44), a Családok Pártjának (44), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (42), az Együttnek (40), a Közös Nevező 2018-nak (38), az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (34), a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (33), az Iránytű Pártnak (33), a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak (32), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (32), a Rend és Elszámoltatás Pártnak (29) és a Tenni Akarás Mozgalomnak (27).

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságoknál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a nyilvántartásba vételről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Várhatóan a bejelentett jelöltek száma már nem fog változni, de a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok még folyamatosan emelkednek szombat reggelig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.