Törvénysértő gyereket használni kampánycélra

MN
2018. 03. 09. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő volt, hogy a Momentum Mozgalom választási gyűlést tartott – ajánlásokat gyűjtött és szórólapozott – egy székesfehérvári áruház parkolójában a tulajdonos engedélye nélkül – adta hírül az MTI.

Az NVB fellebbezés alapján foglakozott az üggyel, és pénteki ülésén 8:2 arányban megállapította a jogsértést.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria a magánterületen történő kampánytevékenység megítélésével kapcsolatban több különböző tényállás alapján különböző döntéseket hozott. Legutóbb csütörtökön úgy foglalt állást, hogy a közforgalom számára megnyitott magánterületen megengedhető a kampánytevékenység. Mint mondta, a bizottság korábban úgy döntött, ilyen esetekben mindig a Kúria legutóbbi döntését veszik irányadónak.

A bizottság 8:2 arányban megszavazta, hogy a közforgalom számára megnyitott magánterületen nem szabad választási gyűlést tartani.

Az NVB egyhangú döntéssel megállapította azt is, jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak.

A Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz azért fordultak kifogással, mert a Fidesz–KDNP jelöltje egy Békés megyei óvoda rajzpályázatán részt vevőknek küldött Facebook-oldalával és like jellel ellátott pólókat. Az elsőfokú választási bizottság elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a kampánytevékenység nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást, és nem ütközik tételes jogszabályi rendelkezésbe.

Az NVB fellebbezés miatt foglalkozott az üggyel, és egyhangú döntéssel megállapították, a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet.

Patyi András a vitában hangsúlyozta, hogy választójoggal nem rendelkező gyerekek között nincs helye kampányeszközök osztogatásának.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.