Újabb négy pártlistát vett nyilvántartásba az NVB

Nyolc nyilvántartásba vételt visszautasított, mert nem teljesítették az országos lista állításának feltételét.

MTI
2018. 03. 10. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság törölte a nyilvántartásból a Szegényekért Párt listáját, mert a jelöltek száma a minimális 27 alá csökkent. Így ha a jogorvoslatok nyomán nem változik a szám, 21 országos pártlista közül lehet választani április 8-án – írta az MTI.

Az országos listákat kedd délután négy óráig lehetett bejelenteni, a határidőig összesen 40 pártlista érkezett. Országos listát az a párt állíthatott, amely a fővárosban és 9 megyében összesen 27 egyéni választókerületi jelöltet tudott indítani. A bejelentés bizalmi elvre épült, vagyis nem volt feltétele, hogy a bejelentett jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vegyék. 

Az NVB szombaton – döntési sorrendben – nyilvántartásba vette a Net Párt, a Tenni Akarás Mozgalom, a Családok Pártja, valamint a Magyarországon Élő, Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja országos listáját. 

A bejelentettek közül az NVB szombaton visszautasította azokat a listákat, amelyek esetében nem teljesültek a feltételek, vagyis vagy nem volt meg a 27 jelölt, vagy nem teljesült a területi előírás. Az NVB a törvényi feltételek hiánya miatt visszautasította a nyilvántartásba vételét a Lendülettel Magyarországért, A Haza Pártja, A Mi Pártunk – IMA, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, az Értünk-Értetek – A Hiteles Párt, az Elégedett Magyarországért Mozgalom és a Hajrá, Magyarország! Párt listájának. 

Az NVB – bár megfelelt a listaállítás feltételeinek – 7:1 arányban visszautasította az Összefogás Párt nyilvántartásba vételét arra hivatkozva, hogy a párt vezetője, Szepessy Zsolt nem ismeretlen a választási szervek előtt, többször volt az NVB által megállapított jogsértéssel érintett személy, és a bizottság többsége szerint ellentétes lenne a választási alapelvekkel, a jogállamiság követelményével a lista nyilvántartásba vétele. 

Az NVB döntései nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. 

Az NVB törli azokat a nyilvántartásba vett listákat, ahol egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimumot. Az NVB ez alapján törölte a Szegényekért Párt országos listáját, a pártnak ugyanis csak 12 jelöltjét vették nyilvántartásba. 

Az NVB a 40-ből 18 lista nyilvántartásba vételét tagadta meg, egyet törölt, így jelenleg 21 lista van nyilvántartásba véve. Az NVB tagjainak száma így várhatóan 41 lesz, az Országgyűlés által választott 7 tag és a 13 nemzetiségi önkormányzati delegált mellett 21 pártdelegált ülhet a testületben, ha a jogorvoslatok nyomán nem változik az országos listák száma. 

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredék szavazatok alapján osztják ki. Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.