Visszaküldenék Czeglédy Csabát az előzetesbe

A legfőbb ügyész indítványt tett a politikus mentelmi jogának felfüggesztésére.

MN
2018. 03. 02. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást, amelyet a Csongrád Megyei Főügyészség felügyel. A nyomozásban Czeglédy Csabát több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Hozzátették, hogy az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba 2017. június 15-étől előzetes letartóztatásban volt, amelynek határidejét a bíróság legutóbb 2018. március 15-éig hosszabbította meg. Emlékeztettek arra is, hogy Czeglédyt csütörtökön országgyűlésiképviselő-jelöltként jogerősen nyilvántartásba vették. A képviselőjelöltet az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható vele szemben, amíg mentelmi joga fennáll.

A Csongrád Megyei Főügyészség ezért csütörtökön – Czeglédy Csaba képviselőjelöltként való jogerős nyilvántartásba vételét követően – jogszabályi kötelezettségének eleget téve a nyomozást felfüggesztette, és a férfi előzetes letartóztatását megszüntette, írták. Hozzátették: az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezése szerint a képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványt tett az NVB elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére. Az indítványról az NVB határoz.

Mint megírtuk, Czeglédy Csaba csütörtökön került szabadlábra. Később a politikus Hír TV Egyenesen című műsorában azt állította, megpróbálták rávenni, hogy Gyurcsány Ferenc ellen valljon.

„Én visszakérdeztem, hogy ha bármit akarnék mondani, azt hogyan és miként jelezzem. »Czeglédy úr, jelezze, amikor Gyurcsánynak előkészíthetjük a zárkát!« – ez a mondat így elhangzott. Úgy gondolom, hogy ebből a mondatból egyértelműen lehetett tudni, hogy mire megy a játék” – fogalmazott.

Erre reagálva Gyurcsány Ferenc pénteken a Facebook-oldalán azt írta, neki nincs félnivalója. „Van, akinek van. Tehát a cellát nem nekem kell előkészíteni, ugye érti, miniszterelnök úr?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.