Závecz: Vezet a Fidesz, egyre több választó akar szavazni

A biztos pártválasztók tekintetében a kormánypártnak nagyjából annyi szavazója van, mint az ellenzéknek.

MN
2018. 03. 20. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző havi 46-ról 56 százalékra nőtt azoknak a választópolgároknak az aránya, akik részvételüket ígérik az április 8-i országgyűlési választásokra – derül ki a Závecz Research felméréséből. A Fidesz még mindig vezeti a népszerűségi listát, a kormánypárt a teljes népesség 32 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A kampány eddigi szakaszában új szimpatizánsokat csak a Jobbiknak sikerült szereznie, az utóbbi hetekben 11-ről 14 százalékra emelkedett a tábora. Az MSZP–Párbeszéd listáját csupán 9 százalék támogatja, a Demokratikus Koalíció és az LMP pedig továbbra is hasonló nagyságrendben vonzza a választókat – az előbbi most 4 százalékon áll, az utóbbi 5 százalékon. A Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a teljes népesség 2 százalékára számíthat, az Együtt 1 százalékos. A pártoktól távolságot tartók csoportja kisebb lett, 33-ról 30 százalékra.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 47 százalékon áll, a Jobbikot 19 százalék támogatja. Az MSZP–Párbeszéd listája 13 százalékot ér el, a DK-t 8, az LMP-t 6 százalék támogatja.

A Závecznél úgy látják, a pártok belső tartaléka jelentős, eredményük leginkább azon múlik, mennyire képesek meglévő, de nem aktív szavazóikat elvinni az urnákhoz. Ha ez a Fidesznek valamivel jobban vagy ugyanolyan mértékben sikerül, mint az ellenzéknek, akkor nagy a valószínűsége a kétharmadnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.