A Jobbik- és az LMP-szavazók kétharmada a visszalépések pártján van

A szavazólapok már ki vannak nyomtatva, azaz ha valaki még visszalépne, a szavazólapról tollal húznák le.

MN
2018. 04. 03. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányváltást pártolók 67 százaléka gondolja úgy, célravezetőbb lenne visszalépniük a támogatottabbak javára azoknak a jelölteknek, akik kevésbé esélyesek – írja az Index a Medián új kutatása alapján. Mint kiderült, ha az ilyen módon logikus visszalépések elmaradnak, és emiatt nyerne a Fidesz, akkor a választók többsége leginkább Vona Gábort hibáztatná, kevesebben Karácsony Gergelyt is.

A visszalépésekhez már egy hét sem áll rendelkezésre.

A Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Párbeszéd pártalapítványa által rendelt reprezentatív kutatást a Medián március 17-e és 28-a között végezte 1200 fő megkérdezésével.

A mintában szerepelnek az MSZP-sek a DK-sok, az LMP-sek és a jobbikosok is.

„Az esélytelenebb ellenzéki jelölteknek vissza kellene lépniük az esélyesebb jelöltek javára, mert csak ők tudják legyőzni a Fideszt” állítással pártszimpátia alapján ennyiben értenek egyet a választók:

A kormányváltást akaró bizonytalanok 63 százaléka ért egyet, illetve az összes kormányváltó 13 százaléka utasítja el a visszalépéseket. A kutatás kitért arra, hogyan vélekednek a szavazók arról, ha az MSZP és DK megállapodásához (60:46 arányban indítanak jelölteket) az LMP is betársulna.

Az MSZP- és a DK-szavazók a pártvezetőkkel egyetértésben bevennék az LMP-t is a balos koordinációba – írja a portál. Meglepőbb, hogy az LMP-szavazók 67 százaléka is e koordinációt támogatná, holott Szél Bernadett szerint a tárgyalásokat már elvileg lezárták.

Az együttműködés elmaradása miatti esetleges vereség miatt az ellenzéki szavazók 47 százaléka gondolná Vona Gábort felelősnek, a párt nélküli kormányváltó szavazók 51 százaléka. Gyurcsány Ferenc esetében ugyanez 42 százalék, a párt nélküliek 43 százaléka, Szél Bernadettnél pedig 34 százalék, a párt nélküliek 35 százaléka. Karácsony Gergelyt 28 százalék gondolná felelősnek, a párt nélküliek 30 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.