A Momentum plakátvadászatot hirdet a Kúria döntése után

Jogsértő, hogy az Orbán-plakátokon nem látszik, hogy a Fidesz vagy a kormány tette-e ki őket.

MN
2018. 04. 01. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítélte a Fideszt a Kúria, mivel a kormányfő egyik plakátjáról nem dönthető el egyértelműen, hogy a kormány adta ki vagy a párt. A kérelmező Momentum Mozgalom március végén fordult a Budapest 12. számú körzet választási bizottságához Orbán Viktor plakátjai miatt. Azt kifogásolták, hogy a plakát bal oldalán sötétkék keretezett mezőben a „Nekünk Magyarország az első” feliratot lehetett olvasni, és ez alapján nem lehet tudni, az a Fidesz támogatására hív fel vagy a kormányzati kommunikáció része – írja a 444.hu.

A támogatott szervezet vagy a megrendelő neve csak 1 méteren belül vehető ki, így azt autóval közlekedve például lehetetlen felismerni. A Momentum szerint: „a választás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveknek kizárólag az olyan plakát felel meg, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan megállapítható, hogy kinek a támogatására ösztönöz”. Kiemelték, hogy a választópolgároknak kétséget kizáróan, egyértelműen kell tudniuk, hogy Orbán Viktor milyen minőségében, miniszterelnökként vagy fideszes politikusként van-e jelen a plakáton. 

A Nemzeti Választási Bizottságnak jobb a szeme, szerintük el lehet olvasni, és a testület szerint az sem probléma, hogy Orbán Viktor plakátjai igencsak hasonlítanak a kormány plakátjaira, úgy vélik: „kizárható az, hogy a plakát bármilyen kormányzati intézkedésre vonatkozó tartalmat fogalmazna meg vagy ilyet sugallna. A feltüntetett szlogen egyszerű értékítélet, a jelölt karakteréről igyekszik a választópolgárban pozitív képet kialakítani”.

A Momentum nem hagyta ennyiben, fellebbezett, a Kúria pedig most megállapította, hogy csupán egyetlen plakátnál, amit az M3-as autópálya bevezető szakaszán lefényképezett, valóban nem lehet rendesen elolvasni a kiadót. A Kúria hozzátette, hogy „a plakátok megközelíthetőségük, ráláthatóságuk és olvashatóságuk eltérő volta miatt általánosítható megítélés nem adható, erre a kérelmező sem szolgált bizonyítékkal”. 

Azaz a Kúria nem gondolja, hogy az országban található plakátok között még akadhat olyan, amelyikről nem lehet leolvasni, hogy a Fideszé. Mindössze egyetlenegy darab plakátra állapította meg a jogsértést. A Fideszt eltiltotta a további jogsértésektől, azonban mivel egy plakát bizonyult problémásnak, bírságot nem szabtak ki.

A Momentum legújabb akciójában most az állampolgárok segítségét kéri:

24 órás plakátvadászat: takarítsuk el közösen az Orbán-plakátokat!

A Momentum kérelme alapján a Kúria kimondta: Orbán plakátja jogsértő. Ha bejelentjük, hol vannak szerte az országban, akkor le lehet őket szedetni és bírságot is kiszabhatnak a Fideszre.

Ehhez a te segítségedre van szükség:

1. Fotózd le az egész plakátot úgy, hogy egyértelműen látszódjon a környezetből, hogy hol van a plakát.

2. Írd meg a pontos címet, ahol a plakát van (irányítószám, település, utca, házszám), és hogy mikor készült a kép.

3. Hétfő 12:00-ig kommenteld be ide a poszt alá a képet és a címet.

4. Oszd meg a bejegyzést az ismerőseiddel, hogy minél több plakátot feljelenthessünk!

A Momentum pedig beviszi mindet a választási bizottság elé!

 

A Momentum akciójának bejelentése után a Fidesz is reagált a Kúria döntésére. Közleményük szerint a ”Fidesz minden választási plakátján az eddigi kampányokban megszokott gyakorlat szerint és a törvényi előírásoknak megfelelően szerepel impresszum, amelyből kiderül, hogy a Fidesz plakátjáról van szó. Plakátkampányunk jelenlegi fázisában a külterületi reklámfelületeken ezen túlmenően az is olvasható, hogy \"április 8-án kétszer is szavazzon a Fideszre!\". Így tartalmában is napnál világosabbá téve mindenki számára, hogy a Fidesz támogatására felszólító választási plakátról van szó.„ 

Az impresszum szinte láthatatlan méretéről nem tesz említést a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.