Czeglédy Csaba előzetesének meghosszabbítását indítványozta az ügyészség

Három hónappal hosszabbítanák meg az előzetes letartóztatást.

MN
2018. 04. 04. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy hosszabbítsa meg Czeglédy Csaba 2018. március 5-én ismételten elrendelt előzetes letartóztatását további három hónappal – közölte szerdán az ügyészség.

Mint írják, a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt az ügyészség a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt tett indítványt a kényszerintézkedés meghosszabbítására.

Az ügyészség felidézi, hogy Czeglédy országgyűlésiképviselő-jelöltként indult a 2018-as választásokon, és mint képviselőjelöltet a jogerős nyilvántartásba vételt követően mentelmi jog illette meg. A Nemzeti Választási Bizottság azonban a legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette a gyanúsított mentelmi jogát. Ezért vele szemben az eljárás folytatásának akadálya elhárult, és a főügyészség indítványának megfelelően a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapi időtartamra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Az elsőfokú bíróság végzését a Szegedi Törvényszék helybenhagyta. Időközben a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos eljárásokat mind a Kúria, mind az Alkotmánybíróság indítványra felülvizsgálta, és azokat törvényesnek és jogszerűnek minősítette, elvetve minden védelmi kifogást.

A Csongrád Megyei Főügyészség a korábbi álláspontjával egyezően – így többek között arra hivatkozva, hogy a mentelmi jog keletkezése az előzetes letartóztatás feltételeiben változást önmagában nem okozott – és mivel a kényszerintézkedés elrendelésének feltételei továbbra is fennállnak, továbbá az ismételt előzetes letartóztatásba helyezés óta felvett bizonyítás azokat csak megerősítette, különösen az eljárás meghiúsításának veszélye tekintetében, indítványt tett a kényszerintézkedés további három hónappal történő meghosszabbítása iránt – olvasható a közleményben.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója szerdán tart ülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.