Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

„Elég egy rossz döntés” – üzente a budapestieknek Orbán Viktor

A miniszterelnök arról beszélt, hogy főleg a fővárost fenyegeti a migráció.

MTI
2018. 04. 04. 8:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten jó élni, gyermeket nevelni, jó biztonságban tudni a családjainkat, azonban „a bevándorlóországok városaiban ez már nem így van”; vasárnap a parlamenti választáson a fővárosiak erről fognak dönteni – fogalmazott a kormányfő.

Azt mondta: aki vasárnap az ellenzék jelöltjeit választja, az „a bevándorlóország mindennapjai felé vezető ösvényt” választja, aki „a mi jelöltjeinket választja, az a biztonságra voksol”. „Mi meg fogjuk őrizni Budapestet szép, izgalmas és biztonságos városnak” – hangsúlyozta, a főváros méltatásai közül egyet idézve pedig hozzátette: „ilyen nincs sehol a világon, lenyűgözött a látvány, és hogy itt, Budapesten ilyen biztonságban élhetnek a magyarok”.

Orbán Viktor szerint Magyarországon a migráció első helyen Budapestet és a budapestieket fenyegeti. Hozzátette: nem szabad megengedni, hogy megismétlődjön, ami három évvel ezelőtt a Keleti pályaudvaron és a II. János Pál pápa téren történt. A déli határon épített kerítés elsősorban Budapestet védi – jelentette ki.

„Nekünk, magyaroknak egyetlen hazánk van ( ). Elég csak egyszer rosszul dönteni, elég egyetlen rossz lépés, és nincs megállás a lejtőn” – hangoztatta a kormányfő, úgy fogalmazva, hogy „ma ismét el akarják venni tőlünk a hazánkat”, azt akarják, „legyünk mi is bevándorlóország”. Mint mondta, az eddig átéltek csak az előhullámai voltak az erre tartó „áradatnak”.

A kormány azonban mindennél fontosabb kérdésnek tartja a magyarok biztonságát, mert ahol nincs biztonság, ott nincsenek beruházások, új munkahelyek, értékálló jövedelmek és nyugdíjak, és nincs növekedés sem – mondta Orbán Viktor.

Magyarország és az eredmények megvédéséhez – folytatta – ütőképes hadseregre, határvédelemre, erős rendőrségre és jól működő közigazgatásra van szükség. A kormányfő erre ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetemben látja a garanciát.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány nyolc éve megkezdte Budapest „helyreállítását”, megemlítette a Nemzeti Lovarda, a Zeneakadémia, az Erkel Színház és a Várkert bazár felújítását, továbbá az operaház, a budai Vár és a Városliget jelenleg is zajló rekonstrukcióját. Budapest ma Közép-Európa leggyorsabban fejlődő és legizgalmasabb városa – jelentette ki.

A közszolgálati egyetem történetét felidézve azt mondta: hat év alatt egyetemet alapítottak, felújították Közép-Európa egyik legszebb klasszicista épületét, felhúztak egy kollégiumot, megújították az Orczy parkot, növelték a zöldfelület nagyságát, és sportlétesítményeket hoztak létre.

Orbán Viktor szavai szerint az NKE évről évre magyarok újabb nemzedékeit állítja a haza szolgálatába. A Ludovika mindig arra nevelte hallgatóit, hogy tartsák meg Magyarországot független, szabad és magyar országnak – emlékeztetett, megjegyezve: ezért dolgoztak érte, akik létrehozták, és ezért harcoltak ellene, akik 1919-ben megostromolták, majd a második világháború után megszüntették.

A miniszterelnök beszéde végén azt mondta, a vasárnapi választás az NKE jövőjére is hatással lesz, mert az intézménynek és hallgatóinak olyan értékek – haza, szolgálat, kötelesség, becsület és rend – jelentik az erkölcsi vezérfonalat, amelyekre „ellenfeleink mindig is megvetéssel tekintettek és ma is megvetéssel tekintenek”. „A kerítés két ellentétes oldalán állunk: mi megtartani, ők pedig bedönteni akarják” – fogalmazott.

Ezért a választás igazi tétje szerinte a magyar jövő: „ellenfeleinknek nem érdeke, hogy Magyarországon erős és jól működő kormányzat legyen, gyenge államot, gyenge kormányzatot akarnak, amely végrehajtja az ideküldött utasításokat”. „Nekünk viszont Magyarország az első, mi akarjuk írni a saját jövőnket, mégpedig magyarul” – zárta szavait Orbán Viktor.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt: Budapest ma jobb város és sokkal előrébb tart, mint nyolc évvel ezelőtt.

A főpolgármester beszédében hosszasan sorolta, hogy a kormány támogatásával milyen fejlesztések, építkezések történtek Budapesten az elmúlt nyolc évben. Példaként kiemelte, hogy a főváros „kiszabadult a szörnyű adósságcsapdából”, miután a kormány átvállalta a főváros adósságait, köztük a BKV „hatalmas működési adósságát”. Új villamosok, autóbuszok, trolik, metrók járnak szerte a városban, s évtizedek óta halogatott pályafelújítások történtek. Elindult a „Futár” utastájékoztató rendszer, befejezték a 4-es metrót, és megkezdődött a 3-as metró felújítása. Utóbbi kapcsán felidézte, hogy kedden elbúcsúztatták az utolsó felújításra váró metrószerelvényt, s már csak felújított szerelvények közlekednek a 3-as metró vonalán. Emellett elkészült a budai fonódó villamoshálózat, megnyitották a Bálnát. Megújult a Margitsziget, a Széll Kálmán tér, a Kossuth tér, a Parlament, a Várkert bazár – sorolta Tarlós István, hozzáfűzve: mindezen fejlesztésekre most a megújult Orczy kert és a Ludovika Campus „felteszi a koronát”.

A főpolgármester felidézte: 2012 májusában döntött a kormány a Magyar Királyi Honvéd Ludovika történelmi együttesének újjáépítéséről, a Ludovika Campus megvalósításáról. Ennek nyomán 2018 tavaszán a campus mellett belső-Pest legnagyobb közparkja is megújult, kibővült. A fejlesztés révén az egyetemi polgárok számára oktatási terek, kollégiumok, sportpályák, egyetemi lőtér, modern egyetemi könyvtár, uszoda, sportcsarnok készült el. Ezenfelül az Orczy kertben van még játszótér, futópálya, csónakázótó, és mindezeket bárki használhatja.

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester azt mondta: az Orczy parkban és Józsefvárosban egy olyan grandiózus építkezés megvalósulását ünneplik, amely „szimbólummá teszi a hazafiságot s megalapozza a jövő biztonságát”.

A Fidesz–KDNP-s politikus felidézte: Józsefvárost és az ott élőket a „kommunista diktatúra tudatosan büntette”, és ez a kedvezőtlen társadalmi folyamatok nyomán a 80-as évekre a környék – köztük a Ludovika s az Orczy kert – gettósodásáig vezetett.

A kerületi polgármester szerint a Ludovika Campus és az Orczy kert fejlesztése elrugaszkodást jelent az egész Orczy negyed megújulásához, „motorja lesz” a környék felemelkedésének. Mindennek nyomán, úgy véli, jelentősen javulni fog a közbiztonság, az ingatlanok értéke emelkedni fog, nő a befektetési hajlandóság, s mindez lendületet ad a helyi vállalkozásoknak, erősíti a szolgáltató szektort, ezzel pedig új munkahelyeket is teremtenek.

Mindemellett Józsefváros és a szomszédos Ferencváros is gazdagabb lett egy megújított közparkkal, egy hatalmas játszótérrel, számos sportolási lehetőséggel, kulturális felületekkel – hangsúlyozta Kocsis Máté, hozzátéve: az NKE és a Ludovika Campus erőt ad a további fejlődéshez, és méltón illeszkedik a „kerület egyetemvárosi arculatához” is.

Köszöntőjében Patyi András, az NKE rektora is kiemelte: az egyetem fejlesztése tudatos közszolgálat-fejlesztés, sőt átfogó városfejlesztés is egyben. Mint felidézte, az egykori Ludovika 1836-ra közadakozásból épült fel. Az NKE az egykori Királyi Honvéd Ludovika Akadémia helyén „növekszik és gyarapodik”. A már öt karral működő NKE-n a többi között a katonai védelem, a nemzetbiztonság, a rendészet és a civil közigazgatás hivatásrendjei „egymással és egymástól is tanulnak”. Az NKE egy teljes jogú, széles nemzetközi partnerséggel rendelkező, újabb öt évre akkreditált, magyar állami egyetem – tette hozzá.

Patyi András kiemelte továbbá, hogy az egyetem fejlesztése akkor teljesedik ki, ha folytatódhat, és a most még máshol folyó honvédtisztképzés is visszatérhet a Ludovikára, „az ősi fészekbe”, de már új, 21. századi körülmények közé.

A Ludovika Campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány. Az NKE új főépületét – vagyis a Pollack Mihály által tervezett egykori Ludovika Akadémia felújított épületét – 2014-ben adták át.

Most a Ludovika Campus ünnepi átadásán részt vett még Boross Péter volt miniszterelnök, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Polt Péter legfőbb ügyész és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.