Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Iránytű Intézet: A Jobbik a Fidesz fő kihívója

Az összes párt szavazóinak többsége szerint Vonáék veszélyeztetik leginkább a kormánypártot.

Molnár Richárd
2018. 04. 05. 5:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója a következő években a választópolgárok többsége szerint – derült ki az Iránytű Intézet március 21. és 24. között, ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint míg a megkérdezettek relatív többsége (43 százalék) úgy vélekedik, hogy a Jobbik a nagyobbik kormánypárt fő kihívója, addig az MSZP–Párbeszéd szövetségről csak öt százalék gondolja ezt, viszont egy lehetséges MSZP–Párbeszéd–DK-együttműködésről már hét. Az LMP-t a megkérdezettek négy százaléka, a DK-t önállóan pedig három százalék értékeli így. A kutatásban részt vevők nyolc százaléka szerint nincs fő kihívó, vagyis a Fidesz–KDNP egyeduralkodó marad a következő években. A kérdést megítélni nem tudók aránya magas, 23 százalék volt.

A pártok és pártszövetségek szavazótáborai szerinti bontásban szintén a Jobbik vezet. A kormánypárti szavazók relatív többsége (32 százalék) a Jobbikot tartja fő kihívónak a következő években, míg 25 százalékuk bizonytalan, 13 százalékuk pedig azt vélelmezi, hogy a Fidesz egyeduralkodó marad. A Jobbik támogatóinak 87 százaléka a Jobbikot, az MSZP–Párbeszéd szavazóinak 33 százaléka szintén a Jobbikot tartja fő kihívónak, és csupán 29 százaléka az MSZP–Párbeszédet. Az LMP híveinek 63 százaléka, a kisebb pártok (mint az Együtt, a Momentum vagy a Kétfarkú Kutya párt) szavazóinak 69 százaléka szintén a Jobbikkal azonosítja a fő kihívó szerepét. A pártszimpátiájukban bizonytalanok relatív többsége (44 százalék) szintén a Jobbikot jelölte meg első számú kihívóként.

Ugyanebben a márciusi időszakban az Iránytű felmérte a pártok támogatottságát, ez szintén a Jobbik előnyét tükrözi az ellenzéki táborban. Eszerint a teljes népességen belül a Jobbik 18 százalékkal stabilan a második legnépszerűbb párt a Fidesz–KDNP után, az MSZP–Párbeszéd támogatottsága pedig nyolc százalék.

###HIRDETES###

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.