időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Orbán a Magyar Nemzetről: Üzleti ügyekkel nem foglalkozom

MN
2018.04.10. 12:01

Hosszú idő után mert újra úgy újságírók elé állni a Parlamentben Orbán Viktor, hogy valódi kérdéseket is intézhettek hozzá.

Nemzetközi sajtótájékoztatón lehetett kedden kérdezni Orbán Viktort. Igaz, nem mindenki kapott érdemi választ, s volt, aki nem is kérdezhetett. Előtte azonban a miniszterelnök értékelt. 

Szerinte a magas részvételi arány a választáson megadta nekik a legnagyobb legitimitást a kormányzásra. Úgy vélte, a szavazás az embereknek is ünnep volt, ezért vettek olyan sokan részt rajta. Majd szóba hozta a kampányt, amely erőteljes és intenzív volt, szerinte „minden üzenetet sikerült eljuttatni a választópolgárokhoz”. Orbán megismételte, a támogatottságuk egyértelmű, „ha nem a legerősebb, az egyik legerősebb felhatalmazást kaptuk”. A magyarok úgy határoztak, hogy csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak Magyarországon együtt élni – szögezte le, és hozzátette, az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát.

A kormányalakítással kapcsolatban annyit közölt, reméli, sikerül időben teljesíteniük a feladatot. Körülbelül három-négy héten belül alakulhat új kabinet.

Kérdés érkezett az április 15-re hirdetett tüntetéssel kapcsolatban is, amelyre Orbán Viktor csak annyit reagált: „Az emberek döntöttek. Ennyi.”

A miniszterelnököt kérdezték arról is, hogy szerdán bezár a Magyar Nemzet, és leáll a Lánchíd Rádió is. Először egyszerűen nem reagált, majd az RTL Klub kérdésére annyit azért elmondott, hogy ezek üzleti ügyek, magánkézben lévő médiumok, így majd a tulajdonosok eldöntik, mi lesz a két sajtóorgánummal.

Felmerült az RTL Klub felvásárlásának kérdése is, amire Orbán Viktor azt a választ adta, hogy továbbra sem foglalkozik üzleti ügyekkel, azonban támogatja a magyar tulajdonban lévő vállalatok számának növekedését.

A The Economist újságírója az EBESZ által megfogalmazott kritikát hozta fel, amely elítélte a megfélemlítő, pártfinanszírozott, idegengyűlölő kampányt. A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: Köszönöm a részvételt! Azzal kapcsolatban pedig, hogy milyen garanciákat tud adni arra, hogy nem él vissza a kétharmadával, azt felelte: „Szeretjük az alaptörvényt.”

A Hír TV stábjának nem adták meg a szót, így nem kérdezhetett Orbán Viktortól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.