Orbán a Magyar Nemzetről: Üzleti ügyekkel nem foglalkozom

Hosszú idő után mert újra úgy újságírók elé állni a Parlamentben Orbán Viktor, hogy valódi kérdéseket is intézhettek hozzá.

MN
2018. 04. 10. 12:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi sajtótájékoztatón lehetett kedden kérdezni Orbán Viktort. Igaz, nem mindenki kapott érdemi választ, s volt, aki nem is kérdezhetett. Előtte azonban a miniszterelnök értékelt. 

Szerinte a magas részvételi arány a választáson megadta nekik a legnagyobb legitimitást a kormányzásra. Úgy vélte, a szavazás az embereknek is ünnep volt, ezért vettek olyan sokan részt rajta. Majd szóba hozta a kampányt, amely erőteljes és intenzív volt, szerinte „minden üzenetet sikerült eljuttatni a választópolgárokhoz”. Orbán megismételte, a támogatottságuk egyértelmű, „ha nem a legerősebb, az egyik legerősebb felhatalmazást kaptuk”. A magyarok úgy határoztak, hogy csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak Magyarországon együtt élni – szögezte le, és hozzátette, az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát.

A kormányalakítással kapcsolatban annyit közölt, reméli, sikerül időben teljesíteniük a feladatot. Körülbelül három-négy héten belül alakulhat új kabinet.

Kérdés érkezett az április 15-re hirdetett tüntetéssel kapcsolatban is, amelyre Orbán Viktor csak annyit reagált: „Az emberek döntöttek. Ennyi.”

A miniszterelnököt kérdezték arról is, hogy szerdán bezár a Magyar Nemzet, és leáll a Lánchíd Rádió is. Először egyszerűen nem reagált, majd az RTL Klub kérdésére annyit azért elmondott, hogy ezek üzleti ügyek, magánkézben lévő médiumok, így majd a tulajdonosok eldöntik, mi lesz a két sajtóorgánummal.

Felmerült az RTL Klub felvásárlásának kérdése is, amire Orbán Viktor azt a választ adta, hogy továbbra sem foglalkozik üzleti ügyekkel, azonban támogatja a magyar tulajdonban lévő vállalatok számának növekedését.

A The Economist újságírója az EBESZ által megfogalmazott kritikát hozta fel, amely elítélte a megfélemlítő, pártfinanszírozott, idegengyűlölő kampányt. A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: Köszönöm a részvételt! Azzal kapcsolatban pedig, hogy milyen garanciákat tud adni arra, hogy nem él vissza a kétharmadával, azt felelte: „Szeretjük az alaptörvényt.”

A Hír TV stábjának nem adták meg a szót, így nem kérdezhetett Orbán Viktortól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.