Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Republikon Intézet: A Fidesz rosszabbul teljesít az előző választásokhoz képest

Választási becslés: a Fidesz–KDNP, az MSZP–Párbeszéd, a DK és az LMP jut majd be a parlamentbe.

MN
2018. 04. 03. 5:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április 8-ai választáson az utolsó felmérés szerint a Fidesz–KDNP-n kívül az MSZP–Párbeszéd, a DK és az LMP jut majd be a parlamentbe. A jelenlegi kormánypártokra – a Republikon Intézet kutatása alapján – a választók fele voksolna, a Jobbikra és az MSZP-Párbeszédre kevesebb mint az ötödük – írja a 24.hu.

„Márciusra befagytak az erőviszonyok” – fogalmaz a lap. Az intézet az alábbi számokat közölte a biztos választókról: Fidesz–KDNP 49, Jobbik 19, MSZP–Párbeszéd 17, DK 5, LMP 4, Momentum és Együtt 2-2 százalék.

A teljes népességet tekintve a Fidesz támogatottsága 30 százalék, Jobbiké 12, MSZP Párbeszéd 11, DK és LMP 3-3, Momentum és Együtt 1-1 százalék.

Ugyanakkor jelentős tartalékok lehetnek még, hiszen a bizonytalanok aránya igen magas. Márciusban is 38 százalék nem tudta, vagy nem akarta megmondani pártpreferenciáját.

Az intézet készített egy szakmai becslést is 65 százalék feletti részvétellel számolva, amely szerint a Fidesz rosszabbul teljesít az előző választásokhoz képest, de a DK, az LMP és a Momentum parlamentbe jutása sem biztos. A DK és az LMP inkább, a Momentum kevésbé esélyes, noha az ő esetükben nehéz találgatni, hiszen először indulnak.

A Republikon Intézet a parlamentbe jutást úgy becsüli, a Fidesz többsége valószínű (41 százalék), a következő a Jobbik (21), az MSZP–P (19), végül az LMP és a DK (6-6).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.