Süddeutsche Zeitung: Börtönbe kerülhet Orbán Viktor, ha elveszti a választást

A legnagyobb német lap ismét az Orbán-kormány gátlástalan korrupciójáról írt összefoglaló cikket.

MN
2018. 04. 03. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb német lap, a Süddeutsche Zeitung – lapunk tényfeltáró cikkeire hivatkozva – ismét az Orbán-kormány gátlástalan korrupciójával kapcsolatos botrányokról, valamint a baráti kör szégyentelen meggazdagodásáról ír A szürke eminenciás hadjárata címmel.

Peter Münch, a cikk szerzője szerint Orbán Viktor legnagyobb ellenfelének a neve nem szerepel a választási lapokon, mégis ő veszélyeztetheti a kormányfő biztosnak hitt győzelmét. Orbán nemezise: Simicska Lajos, aki hatalmát egy médiaimpériumon keresztül élheti ki.

A Magyar Nemzet a választókat az Orbán-birodalom visszaéléseiről és nepotizmusáról szóló hírekkel bombázza. A Süddeutsche felsorolja lapunk tényfeltáró cikkeit: Semjén Zsolt luxusvadászatáta Kósa Lajos-ügyet a titokzatos örökségről, Szabó Zsolt államtitkár offshore-cégét és az FBI által leleplezett pénzmosást.

A Süddeutsche Zeitung kiemeli: Magyarországon a legnagyobb hullámokat az Elios-ügy verte, mert a nyomok egyenesen Orbán családjához vezetnek, méghozzá a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz. Az OLAF szervezett csalásról beszél, és azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy fizettettessék vissza a negyvenmillió eurót.

Az Elios-ügy már régóta ismert, de robbanóereje nagyobb lett más további korrupciós vádakkal együttvéve. A választók előtt olyan ország képe rajzolódik ki, amelyben egy kis klikk szégyentelenül gazdagodik. Ide sorolható Mészáros Lőrinc, akit egyszerűen strómannak neveznek. Felcsút polgármestere az ország „legtehetségesebb” gázszerelőjének számít, és egy csomó céggel Magyarország egyik leggazdagabb emberévé nőtte ki magát.

A német lap a továbbiakban feleleveníti Orbán Viktor és Simicska Lajos, a háttérben meghúzódó szürke eminenciás barátságát és megjegyzi, 2014-ben következett be a törés, amikor Orbán ízlésének már sok volt Simicska túl nagy hatalma. A vita a nyílt színen robbant ki az úgynevezett G-napon. Simicska Lajos azt rótta fel a miniszterelnöknek, hogy diktatúrát épít, és egy teljes „médiaháborúval” fenyegette meg. Majd beállt a legerősebb ellenfél, a Jobbik mögé, amelynek kezdeti szélsőjobboldali profilja mára mérséklődött.

„Ti dolgoztok, ők lopnak” – így hangzik a Jobbik szlogenje a választási harcban. Orbán ahelyett, hogy reagálna a korrupciós vádakra, félelmet gerjeszt idegen hatalmakkal szemben. Soros Györggyel riogat, miszerint a milliárdos menekültek áradatával akarja Magyarországot lerombolni.

Az újság megjegyzi: lapunk tényfeltáró cikkei után Orbánnak derenghet, hogy választási vereség esetén nemcsak a hatalmat veszíti el, hanem börtönbe is kerülhet. Izgalmas marad a történet: Simicska azzal fenyegetőzik, hogy röviddel a választás előtt beveti az „egészen nagy bombáját”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.