Bizottság: trükközik az MSZP és a Jobbik

Noha az ellenzéki pártok korábban követelést fogalmaztak meg a testület felállítása miatt, most nem támogatták.

NT
2013. 12. 17. 13:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: az MSZP és a Jobbik az elmúlt hetekben színjátékot játszott az adóhatósággal kapcsolatos vizsgálóbizottság ügyében, hiszen amíg korábban követelték a testület felállítását, addig a keddi szavazáson nem támogatták.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett rá: korábban még az MSZP kezdeményezte azt, hogy vizsgálóbizottság ne alakulhasson olyan ügyben, amelyben éppen ügyészségi vagy rendőrségi nyomozás zajlik. Hangsúlyozta: a Fidesz végig azt képviselte, hogy az adóhatóság ügyében az ügyészség dolga az igazság kiderítése.

Ha igaz lenne, hogy az adóhatóság szemet hunyt az áfacsalások felett, az az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésein is fennakadt volna – mondta a Magyar Nemzetnek Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

Az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság az Országgyűlés keddi döntése értelmében csak az után állhat fel, ha a vizsgálat tárgyában indult büntetőeljárás büntetőjogi felelősséget állapít meg. Az Országgyűlés a javaslatot 237 kormánypárti és 2 független képviselő igen szavazatával hagyta jóvá, nem és tartózkodó szavazat nem volt. Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői, valamint a többi független nem szavazott.

Ismert, a szocialista Józsa István nemrég Varga Mihályhoz fordult azzal a kérdéssel, hogy mennyit csalnak a kiemelt adózók. A gazdasági miniszter a parlamenti honlapon közzétett válaszában azt írta, 3027, az adóteljesítménye alapján kiemelt adózónak minősülő társaságot ellenőrzött az adóhatóság 2010 és 2013 III. negyedéve között; összesen 117 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, illetve 34,99 milliárd forint adóbírságot szabott ki. Kiemelte, 2010 óta összesen 68 esetben vetődött fel adócsalás bűncselekményének gyanúja.

A miniszter kitért Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt alkalmazottjának „ügyére is”. Úgy vélte, Horváth november eleji sajtótájékoztatója és az azóta történt megnyilvánulások „pusztán vádakat, rágalmakat tartalmaznak az adóhatósággal szemben, konkrétumokat nem”. A NAV ellenőrzései során nem tesz különbséget a gazdálkodók között, az ellenőrzésre az adóhatóság egy manipulálhatatlan informatikai rendszer alapján választja ki az adózót – rögzítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.