Magyarázatot várnak Simontól

Saját pártja és a mentelmi bizottság elnöke is az ügy tisztázását várja.

MNO
2014. 02. 04. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök helyettese, Simon Gábor évek óta hatalmas, több százmillió forintos vagyont parkoltat egy osztrák pénzintézet számláján. Az MSZP-s honatya a csaknem kétszázötvenmillió forintos összeget nem tüntette fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Az Index korábban arról számolt be, hogy információik szerint az MSZP vezetői kedden összeülnek, hogy megvizsgálják Simon ügyét, ahol a politikust is meghallgatják.

A Hvg.hu értesülése szerint azóta a döntés is megszületett, amit a külföldön tartózkodó Mesterházy Attila pártelnök közölt Simonnal. E szerint az MSZP elnökhelyettesének minden posztjáról le kell mondania, a lehető leghamarabb vissza kell vonulnia a közéletből. A Hvg úgy tudja, hogy erről olyan válságtanácskozáson döntöttek, ahol az ellenzéki összeborulás minden pártjából megjelentek képviselők. „Minimalizálni kell a kárt a kampányra való tekintettel” – fogalmazott a döntésről a lapnak beszámoló egyik forrás.

Az Index úgy értesült, hogy a szocialista politikusnak megadják a lehetőséget arra, hogy önként távozzon.

Az ATV.hu azt írta, hogy szocialista forrásból úgy értesültek, hogy „lehet valóságalapja” a Magyar Nemzetben leírtaknak. Az is felmerült, írták, hogy Simon Gábort leveszik az országos listáról, erről azonban Mesterházy Attilának kell döntenie.

Jávor Benedek keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, úgy tudja, hogy az MSZP már döntött: megválnak a párt elnökhelyettesétől. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta, véleménye szerint szükség van az ügy tisztázására, és az MSZP-nek lépnie kell. Hozzátette: információi szerint a szocialisták is úgy látják, hogy „ez egy elítélendő lépés volt Simon Gábor részéről”, és úgy gondolják, hogy „nem kívánatos a szereplése az MSZP színeiben a 2014-es választáson”.

Simont a sajtó képviselői közül eddig senkinek sem sikerült elérni. A Hír TV munkatársai az egyik lakásánál is keresték, de nem nyitottak nekik ajtót. A televízió tudósítója egyébként arról számolt be, hogy a nap folyamán a parlamentben és a Képviselői Irodaházban is alig lehetett szocialista politikusokkal találkozni.

Az MSZP Jókai utcai székházánál Nyakó István és Szabó Imre is azt válaszolta a Hír TV érdeklődésére, hogy nem hallott Simon ügyéről.

Úgy tűnik, kerülik a nyilvánosságot a szocialisták – mondta a Hír Televízió riportere. Az országházban Józsa Istvánt, a párt frakcióvezető-helyettesét tudták megszólaltatni; a politikus azt állította, ő sem tudott Simon Gábor több száz milliós külföldön rejtegetett vagyonáról, ahogy arról sem, hogy az MSZP vezetősége válságstábot hívott össze; ahogy állítása szerint arról sem tudott, hogy tervezik-e a politikus vagyonosodásának kivizsgálását; tájékozatlanságát a politikus azzal indokolta, hogy egész nap a Parlamentben dolgozott, így nem tudta, „mi zajlik a külvilágban”.

Mesterházy Attila, Tóbiás József és Molnár Csaba egyébként Washingtonban tartózkodnak, de a Hír Televízió úgy tudja, Mesterházy hívta össze a válságstábot, amely úgy határozott, hogy Simont visszaléptetik a képviselő-jelöltségtől; azt viszont nem tudni, hogy kit indítanak helyette.

Rubovszky György az MTI-nek elmondta: kedden vagyonvizsgálati eljárás indult Simon ellen. Az általa fellelhető két címre elküldte a megkeresést Simonnak, hogy a törvény szerinti öt napon belül nyilatkozzon, elismeri-e a hibát a vagyonnyilatkozatában, vagy kijavítja a dokumentumot. A levelet a mentelmi bizottság elnöke az Országgyűlés futárszolgálatával próbálta meg kézbesíttetni, ám nem járt sikerrel: az MSZP kerületi irodáján megtagadták az átvételt, a képviselő lakcímén pedig nem vette át senki. A kézbesítést szerdán újra megkísérli – jelezte Rubovszky György, aki jövő keddre hívja össze a mentelmi bizottságot az ügyben.

Simon Gábor az eddigi tervek szerint egyéni képviselőjelöltként indult volna a XVIII. kerületben (Budapest 15. evk.). Tavaly szeptemberben még Bajnai Gordon kampányolt vele a kerületben, aki úgy fogalmazott: „őt nekem támogatni semmilyen lelki nehézséget nem okoz, sőt”. Hozzátette: tevékenységét országos és helyi szinten is volt módja megismerni, „és így jó szívvel ajánlom az önök figyelmébe a Magyar Szocialista Párt, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért közös jelöltjeként”.

A mentelmi bizottság elnöke az ügy tisztázását várja Simon Gábortól. Rubovszky György a Hír TV-nek azt mondta: az országgyűlési képviselőnek 5 napja van, hogy magyarázatot adjon arra, miért nem szerepeltette a milliókat vagyonnyilatkozatában. A testület ezután dönt majd a politikus sorsáról.

Közben a Jobbik lemondásra szólította fel a szocialista politikust. Sneider Tamás jobbikos képviselő azt mondta: Romániában miniszter mondott le hasonló eset gyanúja miatt, ezért jó lenne, ha Magyarország is elérné a román demokrácia szintjét.

Olyan emberek bírálják a kormány intézkedéseit, akik megkérdőjelezhetően gazdagodtak meg – erről már a keddi parlamenti napirend előtt beszélt Rétvári Bence. A közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára Simon Gáborra és Gyurcsány Ferencre utalva hozzátette: kétséges, hogy adóztak-e külföldi jövedelmeik után.

„Ezek az emberek beszélnek tehát a hétköznapi embereknek, a munkavállalóknak, a bérből és fizetésből élőknek és a nyugdíjasoknak a gondjairól, akiknek nem az a gondja, hogy pontosan mennyi is lesz a rezsiszámla, és valóban az a hatezer forint mondjuk adott esetben a gázszámlából nagy segítség vagy kis segítség, hanem azon gondolkoznak, hogy a luxemburgi cégükbe vagy az ausztriai bankszámlájukra vigyék azt a pénzt, azt az összeget, amit éppen nem Magyarországon akarnak feltüntetni. Ki tudja, hogy azok a pénzek, amelyek ilyesfajta külföldi bankszámlákon vannak, adózott vagy nem adózott jövedelemből származnak-e” – mondta.

Érdekesség, hogy hétfőn még a kormányt vádolta korrupcióval az MSZP frakcióvezető-helyettese. Harangozó Tamás a parlamentben napirend előtt arról beszélt, hogy a többi között a korrupció miatt alkalmatlan az ország vezetésére a jelenlegi kabinet.

Az Index.hu azt is kiderítette, hogy 2002-ben Simon volt az, aki eljárást kezdeményezett Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ellen, ugyanis megítélése szerint feltűnő aránytalanság állt fenn a kormányfő vagyoni helyzete és több vagyonnyilatkozatában megjelölt vagyoni állapota között. A beadványt nem egyedül, hanem két másik szocialista politikussal együtt jegyezték.

Mesterházy helyetteséről érdekes dolog derült ki: a Magyar Nemzet 2013 novemberében arról cikkezett, hogy a szocialista politikus mentelmi jogát március végén függesztette fel az Országgyűlés, miután a legfőbb ügyész bűnsegédként megvalósított csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanúja miatt kérte ezt. Az ügyészség szerint ugyanis Simon Gábor az egykori Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkáraként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal – többek között – „személyes hatékonyság növelésére”, amiért napi 50-60 ezer forint volt a díjazása. Több olyan napot is feltüntettek azonban a számlákon, amikor Simon nem is volt Magyarországon, hanem hivatalos külföldi úton vett részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.