Rács mögött marad Simon

Újabb három hónappal meghosszabbították az MSZP volt elnökhelyettesének előzetes letartóztatását.

2014. 04. 10. 14:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényszék közleménye szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság április 7-én meghozott végzésével további három hónappal meghosszabbította Simon Gábor előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt. Az előzetes letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban július 12-éig tart.

„A Központi Nyomozó Főügyészség a gyanúsított kényszerintézkedésének meghosszabbítását – az eddigi indítványaihoz hasonlóan – a szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélyével indokolta, amit a bíróság megalapozottnak talált. A végzés szerint az S. Gábor terhére rótt bűncselekmények tényállása, alapos gyanúja és jogi minősítésük az előzetes letartóztatásban töltött idő alatt nem változtak, olyan adat vagy körülmény pedig nem merült fel, amely a megalapozottságát megkérdőjelezné. Az indoklás szerint a cselekmények teljes körű tisztázása érdekében további nyomozati cselekmények elvégzése indokolt, így a lefoglalt iratok teljes körű értékelése, szakértő kirendelése, tanúk meghallgatása. Ezek teljesítésére az előzetes letartóztatásból hátralévő idő nem elegendő” – olvasható a törvényszék közleményében.

A nyomozási bíró végzésében rámutatott arra, hogy az előzetes letartóztatás általános és különleges okai a korábbi végzések tartalmához hasonlóan most is változatlanul fennállnak, így a kényszerintézkedés megszüntetésére vagy enyhébb típusának alkalmazására az eljárás jelen szakaszában továbbra sincs mód. A végzés nem jogerős.

Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes eltitkolt, bécsi számlán tartott több százmilliós vagyonáról február 4-én számolt be először a Magyar Nemzet. Simont március 10-én őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van, csalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás során derült fény a hamis afrikai útlevelekre és a magyar bankban elhelyezett 75 millió forintra, az időközben napvilágot látott információk szerint pedig már öt eltitkolt bankszámlára kellene magyarázatot adnia az MSZP bukott elnökhelyettesének, melyeken százmilliós összegek voltak felhalmozva.

Közben, az MNO értesülései szerint, Simon feleségének ajándékozta a 18. kerületi Attila utcában lévő családi házát és a 12. kerületi Ágnes utcában levő luxusingatlanját is, így ha vagyonelkobzást rendelnek el a volt politikussal szemben, ezek az ingatlanok nem szolgálhatnak a vagyonelkobzás fedezetéül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.