Menekíti a vagyonát Simon

Őrizetbe vétele napján felesége nevére íratta ingatlanjait Mesterházy Attila egykori helyettese.

2014. 03. 31. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Gábor kérelmeit a hivatalban őrizetbe vétele napján, 2014. március 10-én jegyezték be, négy nappal azután, hogy kiderült, Simon nemcsak a bécsi számláján, hanem egy magyarországi bankban is komoly összegeket parkoltathat.

Mesterházy volt helyettese az ingatlan-tulajdonátalakításokat már gyanúsítottként tette, hiszen február 18-án ebben a minőségében hallgatták meg a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A XII. kerületi luxuslakás volt az az ingatlan, amelynek létezésére február közepén hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet; mint a lap írta, rejtély, hogy Simon honnan teremtette elő a 80-90 millió forintos forgalmi értékűre becsült lakás árát, amikor a 2011-es vagyonnyilatkozatához képest a 2012-esben a tartozása mindössze 3,5 millió forinttal emelkedett, és nem volt olyan jövedelme ebben az időszakban sem, amely ezt a hirtelen vagyongyarapodást magyarázhatná.

A lap által megkérdezett ingatlanszakértő szerint a társasház lakásai egyébként 100 és 130 négyzetméteresek, ezenfelül dupla garázs és mosókonyha, illetve egy kisebb előkert is járt hozzájuk. Simon 110 négyzetméteres luxuslakásához egy jacuzzy is tartozott, amelynek vizét a politikus a szomszédos ingatlan támfala mellé öntötte, emiatt a fal egyik köve el is mozdult – nyilatkozta az ott lakó szomszéd a Blikknek, hozzátéve: emiatt szólt akkor a politikusnak, ám Simon „ügyvéddel meg perrel fenyegette” őt.

Simon feleségére átruházott másik tulajdona pedig az a XVIII. kerületi ingatlan volt, amelyre Simon be is volt jelentve, és ahol a Hír Televízió stábja hiába kérdezte a bécsi bankszámláján elhelyezett százmilliók eredetéről, a politikus a stábot fotózta, és bezárkózott.

Mint a fenti dokumentumokban olvasható, az ingatlanok a március 10-i bejegyzés szerint Simon Gábor feleségének nevére kerültek; a XVIII. kerületi családi háztól Simon az illetékmentes ajándékozással szabadult meg, ahogy – bár ez a széljegyből nem derül ki – feltehetőleg a XII. kerületitől is. Eközben mindkét ingatlan haszonélvezeti joga – a XVIII. kerületi családi háznál a holtig tartó haszonélvezeti jog – Simonnál maradt.

Ennek egy olyan eljárásban lehet szerepe, amelynek során vagyonelkobzásra kerül sor. Ilyen esetben ezek az ingatlanok már nem szolgálhatnak a vagyonelkobzás fedezetéül.

A tulajdonátrendezés időpontjában már javában dolgozott a mentelmi bizottság a Simon-ügyön, majd nem sokkal azután, hogy Simon a felesége nevére íratta az ingatlan tulajdonát, meg is szavazta a grémium, hogy a volt MSZP-s képviselőnek, Mesterházy helyettesének vissza kell fizetnie az illetéktelenül fölvett képviselői juttatásokat.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke hétfőn jelentette be: a bizottság lezárta a maga részéről a Simon-ügyet, elfogadta az azzal kapcsolatos jelentést. Rubovszky György újságírói kérdésre megismételte, találtak arra módot, hogy Simon Gáborral visszafizettessék a számára képviselősége alatt kifizetett juttatásokat.

A házelnök hétfőn nyilvánosságra is hozta a bizottság döntését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.