Új vezetők a Quaestor Bank élén

Meghosszabbították Tarsolyék előzetesét, közben kiderült, hogy a Magyar Fejlesztési Bank korábbi vezérigazgató-helyettese vezeti a pénzintézetet.

Horváth Csaba László
2015. 04. 29. 9:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 29-ig meghosszabbította a Fővárosi Törvényszék Tarsoly Csaba és két társának előzetes letartóztatását. A Quaestor-vezér ellen harminc napja van érvényben kényszerintézkedés, aminek határideje ma jár le, ezért a bíróságnak döntenie kellett az ügyben. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a Quaestor-ügy mindhárom gyanúsítottja ellen meghosszabbították a kényszerintézkedést. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője lapunk kérdésére közölte, a bíróság indoklása szerint a gyanúsítottak esetében továbbra is megalapozottan lehet tartani a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyétől.

Eközben tegnap fény derült rá, hogy a Quaestor-csoport által tavaly vásárolt banknál jelentős változások történtek. A cégbírósági adatok szerint Péceliné Morgós Katalin, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) korábbi vezérigazgató-helyettese és a Diákhitel Központ Zrt. volt felügyelőbizottsági tagja vezeti a Quaestor Bank igazgatóságát. A Fővárosi Törvényszéken fellelhető dokumentumok szerint az új vezető kinevezését a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez kinevezett felügyeleti biztos írta alá, s ehhez a Magyar Nemzeti Bank is hozzájárult.

A volt MFB-vezető mellett két igazgatósági tag érkezett a pénzintézethez, akik április 9-én kezdhették meg munkájukat. Egyikük Fehér József Imre, aki a már megszűnt Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. Másikuk pedig Tényi Attila, aki szintén dolgozott a MAG Zrt.-nél és az MFB-nél, illetőleg a Diákhitel Központnál is. A bírósági adatokból kiderül, hogy a bank felügyelőbizottsága is kicserélődött, köztük szintén megjelent egy korábbi MFB-munkatárs, Vouszka Péter.

A pénzintézet – a korábbi Credigen Bank – az MNB engedélyével tavaly év végén került a Quaestor Értékpapír Zrt. 100 százalékos tulajdonába. A vásárlást személyesen Windisch László MNB-alelnök hagyta jóvá, s mint kiderült, ekkor még a felügyelet nyomát sem látta annak, hogy a Quaestornál hatalmas a baj, s 150 milliárd forint értékű fiktív kötvényt bocsáthattak ki. A Quaestor Bankot – mások mellett – márciusban vette zár alá a Nemzeti Nyomozó Iroda, ám egyelőre nem világos, mi lesz a sorsa, ugyanis a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft.-nél lapunkkal azt közölték, hogy a bank nem a felszámoló hatáskörébe, hanem az MNB-hez tartozik.

Utóbbi azért érdekes, mert a szocialisták korábban épp a Quaestor Bank miatt kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló törvényt, amit a Fidesz kezdeményezett. Az MSZP úgy látta, hogy a törvény kiveszi a Quaestor Bankot a zár alá vehető vagyonok köréből. A Fidesz viszont cáfolta az ellenzéki párt állításait, közölték, nem igaz, amit a szocialisták mondanak, hiszen a zárolás a teljes cégcsoportra vonatkozik, amibe a bank is beletartozik. A zárolt vagyonokat pedig be kell vonni a kártalanításba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.