Milliárdos tender verseny nélkül

Korábbi súlyos mulasztásai ellenére megint a Milipoltól kér ajánlatot a rendőrség hőkamerákra.

2016. 08. 11. 6:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban szerez be hőkamerákat és éjjellátó készülékeket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) – értesült a Magyar Nemzet. Vagyis a rendőrség ismételten a valódi versenyt kiiktatva, nem nyílt eljárásban választja majd ki az általa meghívott három résztvevő közül, hogy ki legyen a nyertese a körülbelül egymilliárd forint összértékű tendernek. A meghívottak között van a rendőrség már-már házi beszállítójának számító Milipol Zrt., amely a néhai Fenyő János médiavállalkozó egykori munkatársa, Székely Herbert tulajdonában van. Meghívták még a debreceni székhelyű Tactical Kft.-t, amely azonban korábban már több rendőrségi beszerzésnél szorosan együttműködött a Milipollal; például legutóbb a sisaktendernél is kisegítették egymást. Forrásaink egybehangzóan azt állították, hogy a két cég annyira jó kapcsolatban áll egymással, hogy a többi piaci szereplő nem is úgy tekint rájuk, mint két konkurens cégre. A rendőrség annak ellenére kérte fel mindkettőjüket ajánlattételre, hogy a jó viszonnyal maga is tisztában van. Úgy tudjuk, a harmadik meghívott társaság nem ad be ajánlatot, mert a tendert lefutottnak tekinti. Eközben több jelentős hazai céget nem hívtak meg az eljárásra, amelyek korábban megbízhatóan szállítottak le hőkamerákat és éjjellátókat a rendőrségnek vagy a honvédségnek.

Írásbeli kérdéseinkre az ORFK egyelőre nem reagált.

A Milipol meghívása azért is aggályosnak tűnik, mivel a cég korábban két hőkamerákkal kapcsolatos tenderben is hibásan, késedelmesen teljesítette vállalt feladatait, ezért a rendőrség mindkettőnél kötbérrel sújtotta. Legutóbb a hőkamerák javításával gyűlt meg a bajuk, amelyet szintén meghívásos tenderben nyertek el. Mint azt megírtuk, a cég – a 31 ezer forintos javítási óradíj ellenére – hónapokig nem tudott rendbe tenni több, a déli határnál használt hőkamerát, pedig az illegális migránsok miatt azokra nagy szükség lenne. Emiatt a rendőrség kötbért szabott ki a cégre, de hogy pontosan mennyit, azt nem árulták el. Kíváncsiak voltunk, hogy a súlyos mulasztás miatt, szerződésszegés címén miért nem bontották fel velük a kontraktust, ami a közbeszerzésekből való többéves eltiltást vonhatott volna maga után. Erre az ORFK-nál korábban azt válaszolták: „a szerződés esetleges felmondása nem állna arányban – tekintettel a rendszerek határőrizeti feladatok támogatásában kiemelt jelentőségére – a többi rendszer szerződés szerinti karbantartása és javítása fenntartásának fontosságával”.

A Milipol a déli folyami határőrizeti rendszer kiépítésekor is komoly késedelembe esett, és nem tudta határidőre beüzemelni a hőkamerákat Mohácsnál. Emiatt a rendőrség 44,1 millió forintos kötbért számlázott ki a társaságnak.

A Milipol a múlt év eleje óta egymilliárd forintot meghaladó nagyságrendű megrendelést kapott csak a rendőrségtől. Egyebek mellett ütésálló sisakot, gázálarcot szállíthattak százmilliós tételben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.