Hadházy: Félmilliárd forint folyt el az „igazság templomában”

Az LMP szerint a kecskeméti bírók például brüsszeli pénzből mulathattak 1,7 millióért a Geréby Kúriában.

Horváth Csaba László
2017. 04. 20. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csekély haszonnal járó felelőtlen pénzszórásnak értékelte az LMP társelnöke azt, ahogyan az ország húsz törvényszéke „elfolyatott” mintegy félmilliárd forintot szervezetfejlesztésre. Hadházy Ákos Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bíróságok az Öveges-programhoz hasonlóan szórták el a pénzt. Utóbbi lényege az volt, hogy ugyanazokat a feladatokat – például kémia-munkafüzetek és pedagógiai koncepciók megírását, valamint megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését – külön-külön egyenként, vagyis a politikus szerint feleslegesen elvégezték összesen 45 városban, iskolánként körülbelül 200-300 millió forintért. Ezzel néhány tucat cég keresett óriási pénzeket.

Az ellenzéki politikus szerint hasonló sablon alapján költötték a pénzt a Szervezetfejlesztés a törvényszékeken című projektben összesen 20 bíróságon. Mint mondta, mindenhol ugyanazt a „teljesen felesleges semmit” végezték el. Hozzátette, a bíróságok mentségére hozható fel, hogy törvényszékenként „csak” 27 millió forintot, összesen körülbelül 550 millió forintot költöttek el. Ugyanakkor Hadházy szerint súlyosbító körülmény, hogy ez a pénz azokon a szervezeteken keresztül folyt el, amelyeknek a hivatása éppen az igazságszolgáltatás, egyebek között a korrupciós ügyek esetében. A politikus úgy fogalmazott: szégyen, hogy az igazság templománál felesleges dolgokra költöttek több mint félmilliárd forintot.

Az LMP által kikért dokumentumokból kiderült, hogy például a szerencsésebb bírók 500 ezer és 1 millió forint közötti összeghez jutottak, miközben a programból semmilyen valódi haszon nem látszik. Hadházy rámutatott, hogy a Debreceni Ítélőtábla például feltérképeztette egy elektronikus tudományos folyóirat működtetésének feltételrendszerét, amelyet aztán pénzhiány és a kollégák leterheltségének indokával nem indított el. Továbbá több bíróság, például a veszprémi és a zalaegerszegi is „külön-külön” készíttetett keresetlevél-mintákat, amelyek szóról szóra megegyeznek.

A politikus szerint a dokumentumokból az is kiderül, hogy a kecskeméti bírók brüsszeli pénzből mulathattak 1,7 millió forintért a Geréby Kúriában az Államreform program és szervezetfejlesztés keretében. A csekély eredmények közt említette Hadházy Ákos, hogy a törvényszékeken létrehoztak úgynevezett segítő ügyfélchartákat, ugyanakkor szerinte ezek többsége – különösen a kaposvári törvényszéki – nagyon kevés segítséget nyújt a bíróságokon „csetlő-botló” állampolgároknak.

Az ügyben megkerestük az Országos Bírósági Hivatalt. A szervezet azt írta, hogy a bíróságok a megpályázott összegeket a szervezetfejlesztés érdekében használták fel. Mint írták, sajnálatos, hogy egy országgyűlési képviselő a szervezetfejlesztés fogalmával, hasznosságával nincs tisztában. Majd hozzátették: „bizonyosak vagyunk abban, hogy az érintett bíróságok – ha érdeklődése valódi – személyesen is fogadják és bemutatják számára a pályázatok eredményeként kialakított és megtartott jó gyakorlatokat.”

Reagált a Debreceni Ítélőtábla elnöke is

Balla Lajos levelét változtatás nélkül közöljük: 

Hadházy Ákos közadat igényléssel fordult a Debreceni Ítélőtáblához az ítélőtábla ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0062 „Szervezetfejlesztés az Államigazgatási és Igazságszolgáltatási szervek számára” elnevezésű projektjével összefüggésben.

Képviselő urat közadat igénylésére tájékoztattam, hogy a Debreceni Ítélőtábla 2014. évben valósította meg a szervezetfejlesztési projektjét, melynek keretében 20 millió forint támogatásban részesült.

Hadházy Ákos képviselő urat az általa a sajtótájékoztatóján hivatkozott elektronikus folyóirattal kapcsolatban tájékoztattam, hogy az ítélőtábla csupán az elektronikus folyóirat alapításához szükséges személyi és tárgyi feltételek feltérképezésére vállalt kötelezettséget, amellyel összefüggésben költség nem merült fel.

A hivatkozott feladat mindössze egy, a Tudásmegosztás beavatkozási területen belül vállalt többletfeladat volt, az az alapítás feltérképezésére irányult.

Ez az oka annak, hogy költsége nem volt.

A sajtótájékoztatóra hivatkozó újságcikk ezen megállapítása nem tárgyszerű.

Megjegyzem, hogy a Tudásmegosztás beavatkozási területen két indikátor került meghatározásra és megvalósításra. Az egyik a Jogi Klinika program kialakítása a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karával, amely azóta is – mint kreditszerző gyakornoki program – nagy sikerrel működik. A 2013/2014-es tanév óta, a nagy érdeklődésre tekintettel, közel 100 joghallgató vett részt a programban és szerzett kreditet.

A másik pedig a szakmai továbbképzések workshoppal történő biztosítása volt, melyek nemcsak a megvalósítás évében, hanem azóta is rendszeresen megtartásra kerülnek. A családjogi és a szabálysértési workshopjaink a régió nagy érdeklődésére számot tartó képzései közé sorolhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.