Vesztegetéssel hozták hírbe Botka Lászlót

Szabó Bálint jogász szerint a szegedi szocialista polgármester rendőri vezetőket vesztegetett meg.

MTI
2017. 08. 15. 13:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botka László a hivatali helyzetével visszaélve, a város pénzéből helyi és megyei rendőri vezetőket korrumpálhatott – állította keddi, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Szabó Bálint jogász, cégvezető.

Emlékeztetett arra, a szegedi önkormányzat által 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen kiosztott parkolóbérletek ügyében jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt már bírósági eljárás folyik.

Szabó Bálint – aki nem mellesleg a Demokratikus Koalíció tagja, korábban pedig MSZP-tag is volt – arról beszélt, hogy az önkormányzat vezetői értekezletén személy szerint Botka László döntött arról, hogy kik tartozzanak abba a kiválasztott körbe, akik bárhol és bármikor ingyen parkolhatnak Szegeden. Hozzátette: ezek között volt a városi rendőrkapitány és a megyei rendőrfőkapitány személyes használatú autója is.

Szabó választ vár arra, hogy van-e összefüggés a rendőri vezetők által kapott anyagi juttatás és aközött, hogy beosztottjaik két éven keresztül ültek a nyomozás iratain intézkedések sorát elmulasztva.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított, az érdemi kihallgatások kedd délután el is kezdődnek – tudatta a jogász.

Az ügy miatt bejelentést tett a belügyminiszternél is, mert álláspontja szerint az intézkedések elmulasztása alkalmas volt arra, hogy megrengesse a szegedi nyomozó szervekbe vetett közbizalmat, írja az MTI.

A Magyar Nemzet levélben kereste meg Botka Lászlót, hogy reagáljon a Szabó által említett vádakra, és írtunk a Nemzeti Nyomozó Irodának, hogy erősítsék vagy cáfolják meg a nyomozásról szóló állítást. 

Botka helyett az MSZP sajtóosztálya válaszolt: „A Fidesz pontosan tudja, hogy Orbán Viktor kihívója Botka László, ezért minden eszközt bevetnek azért, hogy a miniszterelnök-jelöltünket lejárassák. Orbánék találhattak volna erre a feladatra alkalmasabb személyt is, hiszen Szabó Bálintnak bírósági papírja van arról, hogy egy notórius hazudozó, olyan ember, akinek egyetlen szavát sem kell komolyan venni” – írták.

Az NNI is megerősítette az eljárás tényét, de válaszuk szerint szegedi rendőri vezetők nem érintettek az ügyben – hiszen akkor nem a Nemzeti Nyomozó Iroda, hanem a Katonai Nyomozó Ügyészség vizsgálódna vesztegetés gyanújával.

A szocialista párt később közleményt is kiadott, ebben azt írták, hogy 1996 óta működő gyakorlat a városban, hogy Szeged életének néhány fontos szereplője, például parlamenti és önkormányzati képviselők munkavégzésükhöz ingyenes parkolási lehetőséget kapnak a parkolási cégtől. „Ez a gyakorlat a fideszes városvezetés idején is működött, az utóbbi években ingyenes városi parkolási lehetőséghez jutottak közül többen sorolhatók a Fideszhez, mint az ellenzékhez” – írták.

A Vas megyei MSZP-től a Botka-vádbeszédig

Szabó Bálint pályafutását korábban több, botrányosnak számító ügy kísérte: a 35 éves férfi Csepregen kezdte meg közéleti-politikai tevékenységét, ahol polgármesterként indult, sikertelenül, majd önkormányzati képviselő lett. Később belépett az MSZP-be, és a Fiatal Baloldal nevű szervezet Vas megyei elnökévé választották de a megyei MSZP-szervezeten belüli hatalmi harcokban felőrlődött, állítása szerint konkurensei 2003-ban megfélemlítették és roma férfiak erőszakolták meg egy utcai támadás során.

Ekkor elhagyta a politika világát, tíz évvel később viszont már a DK tagjaként, azzal az állítással tért vissza, hogy tudja, kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet. Mint mondta, három nagy hatalmú szocialista vezető, Ferenc, Katalin és Imre vett részt az Eduardo Rózsa Floresszel közösen szervezett akcióban. A Heti Válasz cikkében konkrétan nevesített politikusok (Szili Katalin, Baja Ferenc, Szekeres Imre) egytől egyig visszautasították Szabó Bálint vádjait.

A férfi jelenleg egy követelésbehajtó cég ügyvezetőjeként dolgozik Szegeden, és már a Szeviép-ügyben is hallatta hangját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.