Újabb pénzeső zúdul a közszolgálati egyetemre

Több milliárd forintból épülhet új tornapálya, vívóterem és katasztrófavédelmi központ a Ludovikán.

Koncz Tamás
2017. 09. 22. 9:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közszolgálat fejlesztését nem lehet eléggé megfizetni: a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben jelentette be, hogy új forrásokat ad a Nemzeti Közszolgálati Egyetem eredetileg 17,5 milliárdos uniós támogatással felépített campusának fejlesztésére.

A kormányhatározat csak a jövő évre 6,8 milliárd forintos fejlesztési büdzsét szabott meg. Ebből többek között sportlétesítményeket terveznek és építenek majd az egyetem és az Orczy-kert területén – az indoklás szerint azért, hogy javítsák a hallgatók, de „mindenekelőtt a környéken lakók” életminőségét.

Talán a fakivágások miatti felháborodásból tanulva a rendelet azt is hangsúlyozza, hogy az Orczy-kert jelenlegi beépítettsége nem fog növekedni, és hogy több zöld felületet, a lakosság előtt is nyitott szabadidős és sportpályákat terveznek a területre.

A projekt részeként csónakázótóvá alakítanák az Orczy-kert tóját, és felújítanák a kertet övező kerítést; „történeti hagyományokhoz igazodva” pedig várhatóan felújítják az egyetem vívótermét. A kormányhatározat külön magyarázat nélkül arra is kitér, hogy át kell alakítani a Ludovika főépületének udvarán álló, üvegpiramis jellegű ablakokat, bár a teljes beruházást alig három éve adták át, így az ablakok is újnak számítanak.

A sportprojekten túl egy másik jelentős elképzelés is megvalósul az egyetemen: elbontják a Korányi utcai irodaház betontömbjét, és új katasztrófavédelmi központot telepítenek oda.

A bontás, az újraparkosítás és a helyi tervezési költségek együtt is elérik a 2,4 milliárd forintos keretet.

Az új ráfordítással a Ludovika-beurházás eddigi költségei megközelítik az ötvenmilliárd forintot. De nem csak az épületegyüttesre mentek el milliárdok: mint korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az Európai Bizottság jelezte, erősen túlárazhatták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatásfejlesztési programját. Az NKE képzési projektje 17,5 milliárd forintnyi uniós támogatásból valósult meg, ebből

a beruházók lapértesülés szerint 400 milliót számoltak el catering- és reprezentációs keretként, 3,7 milliárdos képzési és terembérleti költséget könyveltek el, a projekt előkészítésére pedig papíron 900 milliót fordítottak.

Az ügyben korrupciót gyanító LMP közérdekűadat-igénylésben kérte volna ki az egyetemtől a képzési programról szóló szerződéseket; Hadházy Ákos LMP-s társelnök elmondta, az egyetem rektora, Patyi András előbb százezreket kért volna az adatok kiadásáért, végül nem is küldte el a szerződéseket.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ugyanakkor közleményben cáfolta és utasította vissza az LMP-s vádakat. Jelezte, jogi úton vesz elégtételt, amiért Hadházy Ákos szerinte az uniós források szabálytalan felhasználásával vádolta meg az intézményt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.