Durván túlárazhatták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházását

Milliárdok mehettek el a közszolgálati egyetem építéséhez ténylegesen nem kapcsolódó beruházásokra.

MN
2017. 04. 10. 12:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos aggodalmait fejezte ki az Európai Bizottság, miután szakértőik megvizsgálták a 17,5 milliárdos uniós forrásból felépített Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztési büdzséjét – értesült a 24.hu.

A portál emlékeztet rá, hogy a (Köfop 2.1.1.–Vekop–15-2016-00001 kódszámú) fejlesztési forrásra dedikáltan az NKE nyújthatott be támogatási kérelmet, és meg is kapták a kért uniós keretet. A bajok akkor kezdődtek, amikor az Európai Bizottság szakértői tavaly decemberben Budapestre látogattak, hogy ellenőrizzék a beruházás menetét – az EB ugyanis gyakran menet közben is ellenőrzi a támogatott projekteket. Így derült ki, hogy az NKE költségvetésében komoly aránytalanságok vannak, a bizottság pedig az észlelt problémákra figyelmeztette a Lázár János Miniszterelnökségén belül működő irányító hatóságot is.

Levelük szerint mind az előkészítésre betervezett költségek, mind a projekt megvalósításának személyi költségei erősen túlzónak tűnnek.

A 17,5 milliárd forintból 875 milliót terveztek az előkészületekre fordítani. Az NKE állományának csaknem a fele, úgy 340 ember vett részt rész- vagy teljes munkaidőben a projekt előkészítésében. A bizottsági szakértők azt találták, hogy ha semmi mással nem foglalkoznának, csak ezen projekt előkészítésével, tehát nem is tanítanának és kutatnának, akkor is négy és fél hónapig tartana az előkészület. A szakértők szerint ez az előkészítő munkák akkori állását és a dokumentációt látva egyáltalán nem reális.

A negyedik legnagyobb tételt a projektben bő 3,1 milliárd forinttal a megvalósítással kapcsolatos személyi költségek teszik ki. Ha az összes NKE-s dolgozót – körülbelül 750 embert – és a bérüket vesszük alapul, akkor több mint 10 hónapig semmi mással nem foglalkozna a közszolgálati egyetem állománya, csak ennek a projektnek a kivitelezésével. A bizottsági munkacsoport szerint ez aránytalan.

A képzési költségeknél, az oktatási helyiségek bérlésére szánt összegeknél és a képzéseken részt vevők élelmezésének (catering) költségeinél is kilóg a lóláb.

Valamivel több mint 400 millió forintot terveztek cateringre és reprezentációra. A bizottsági szakemberek jelezték: bár elismerik, hogy sok közszolga vesz részt a képzésben, úgy emlékeznek, hogy a catering nem tartozik bele az NKE magyar költségvetésből finanszírozott képzési programjaiba. Magyarán: nem tűnik indokoltnak uniós pénzből etetni-itatni a képzésen megjelenő közszolgákat, és ha nem tudja alátámasztani ennek indokoltságát a magyar fél, úgy jobb, ha a tételt lehúzza a listáról.

A képzési költségeket 3,7 milliárd forint fölé lőtte be a tervet jóváhagyó irányító hatóság, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Ennek csaknem a felét tenné ki azon helyiségek, termek, irodák bérlése, amelyekben képzést tartanak majd. A bizottság ezt is túlzónak találta, kivált, hogy a képzések jelentős részét elektronikusan kapják meg a közszolgák, és akár otthon, akár a munkahelyükön elsajátíthatják a tananyagot. Nem beszélve arról, hogy az állami tulajdonban levő helyiségek is tökéletesen alkalmasak képzési helyszínnek – írja a 24.hu. Idekattintva elolvashatja a teljes cikket.

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.