időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Életet menthet a magyar találmány

Szilágyi Anna
2019.02.09. 10:54

Tavaly nagy sikert aratott a kardiológiai szakrendelések és szakambulanciák körében az a pályázati felhívás, amelynek keretében 60 darab, a sokszor tünetmentes szívritmuszavarra figyelmeztető hordozható EKG- (úgynevezett WIWE) készüléket és táblagépeket adtak át a nyerteseknek. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is meghirdették a pályázatot, ezúttal száz darab WIWE készüléket és 25 táblagépet osztanak ki a sikeres pályázók között – jelentette be pénteken a Magyar Kardiológusok Társasága és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.

Az apró, csupán névjegykártya méretű, magyar orvostechnológiai innováción alapuló készülék már a tünetek megjelenése előtt képes figyelmeztetni a pitvarfibrillációra. Ennek segítségével időben felderíthető a veszélyes szívritmuszavar, így a mindössze 60 másodperces vizsgálat életeket menthet.

– A pitvarfibrilláció a felnőttek köré­ben a leggyakoribb szívritmuszavar: a 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő a betegség, hazánkban több mint háromszázezer embert érint – tájékoztatott a Városmajori Szív- és Érgyógyász Klinika igazgatója. Merkely Béla arra figyelmeztetett, a pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, amely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot, ezért a korai felismerés kiemelkedő jelentőségű. – Az időben felismert kórkép kezelhető, és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető – mutatott rá a pályázat jelentőségére a szakember.

A pályázati felhívásra február 28-ig várják a jelentkezéseket az állami fenntartásban működő kardiológus szakorvos által vezetett kardiológiai szakrendelésektől vagy kardiológiai szak­ambulanciáktól. A részletes felhívás a Magyar Kardiológusok Társaságának honlapjáról letölthető.

A pályázatokat a társaság Szívalapítványának kuratóriuma március 22-ig bírálja el, és a döntésről valamennyi pályázót ­e-mailben értesít legkésőbb március 29-ig. A pályázatban kiosztott eszközöket idén is a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ajánlotta fel a társaság Szívalapítványának, a gyártó és forgalmazó Sanatmetal Kft. közreműködésével.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.