Elutasították az ellenzéki politikusok panaszát

Magyar Nemzet
2019. 02. 21. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította az MTVA székházába tavaly decemberben behatoló képviselők panaszát a Legfőbb Ügyészség (LÜ), ahová az érintettek azért fordultak, mert a Központi Nyomozó Főügyészség január végén megvizsgálta feljelentésüket, és úgy döntött, nem indít eljárást hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények miatt.

Mint ismert, a politikusok egy ötpontos kiáltványt akartak beolvasni vagy beolvastatni a közszolgálati televízió valamelyik műsorában. Ezt viszont a biztonsági őrök megakadályozták, ekkor kisebb dulakodás alakult ki. Az ellenzék szerint ezzel megsértették országgyűlési képviselői jogaikat, ám az LÜ tegnap közzétett határozatában rámutatott: az országgyűlési képviselők a jogszerű belépésen és felvilágosításkérésen túl mást nem követelhettek volna a tévé vezetésétől.

A biztonsági őrök fellépését pedig törvényesnek és megalapozottnak találták, mivel arra „akkor került sor, amikor a képviselők lezárt, védett területre kívántak bemenni”. Korábban többen felvetették, és a panasz kapcsán is kérdés volt, hogy az MTVA közérdekű üzemnek minősül-e, azért a hatóság ezt is megvizsgálta, s arra jutott: minthogy a köztévé székháza, „illetve annak azon részei, amelyekbe a képviselők be akartak jutni – így a ­stúdiók, szerkesztőségek, vágószobák –” a törvény által védett elektronikus hírközlő hálózat részét képezik, így igen, közérdekű üzemnek minősül.

A mostani döntés annyiban nem lephette meg az ellenzéket, hogy a Magyar Narancsnak néhány hete a kormánypártisággal igazán nem vádolható Lövétei István alkotmányjogász is elmondta: a „hatályos jog értelmében egy képviselő nem követelheti semmilyen szerkesztőségben azt, hogy mondandóját tegyék közzé”.

Az ügyészség döntése borítékolható volt, miután Nehéz-Posony Kata, a feljelentők jogi képviselője néhány napja a 168 Órának nyilatkozva maga ismerte el, hogy az MTVA bizonyos részei, így az élő adást biztosító stúdiók is közérdekű üzemnek minősülnek. Szél Bernadett és társai ennek ellenére nem nyugodnak bele a LÜ döntésébe, ezért – mint azt a politikus bejelentette – pótmagánvádat nyújtanak be, és így próbálják bíróság elé vinni az ügyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.