Kuciak-gyilkosság: Műhold segítette a tettes elfogását

A budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendvédelmi szakán is tananyag lehet a jövőben a szlovákiai Nagymácsédon egy éve kivégzett Ján Kuciak oknyomozó riporter és menyasszonya gyilkosai utáni nyomozás. A szlovák hatóságokat a gyanúsítottak „figyelmetlensége” mellett a maguk után hagyott elektronikus nyomok, valamint a gyilkosság idején Nagymácséd felett áthaladó amerikai műhold felvételei is segítették.

2019. 02. 26. 6:30
A police officer with a dog is seen near a house where Slovak investigative journalist Jan Kuciak and his girlfriend Martina Kusnirova lived and were murdered in the village of Velka Maca
Bűnügyi helyszínelők tavaly februárban Nagymácsédon, ahol a riportert megölték Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ján Kuciakot és barátnőjét az eddigi adatok szerint azért ölték meg, mert az újságíró adócsalásokat tárt fel, és a miniszterelnök pártjának az olasz maffiával fenntartott kapcsolatát feltáró cikken dolgozott. Azt kívánta bemutatni, hogy a ’Ndrangheta hogyan hálózta be Szlovákiát, és milyen üzleti kapcsolatokat épített ki politikusokkal.

A bérgyilkosság hírére kitört tüntetések elsodorták a miniszterelnököt, Robert Ficót és belügyminiszterét, Robert Kalinákot, valamint az országos rendőrfőkapitányt is. A nyomozás kora őszre hozott eredményt, szeptemberben előzetes letartóztatásba helyezték a révkomáromi volt rendőrt, Szabó Tamást, Marcek Miroslavot, Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát. Mint kiderült, Andruskó együttműködött a hatóságokkal, és részletes vallomást tett; a többiek azóta is tagadnak.

Bűnügyi helyszínelők tavaly februárban Nagymácsédon, ahol a riportert megölték
Fotó: Reuters

A gyanúsítás szerint a bérgyilkosságot Szabó Tamás követte el, a gyilkos fegyvert, a 9 mm-es kaliberű Parabellumot Zebegényben vásárolta egy helybéli férfitól 3000 euróért.

A fegyvert eladó ellen lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés ­miatt folytat a magyar rendőrség büntetőeljárást, csakúgy, mint az ellen, akitől a zebegényi férfi hozzájutott a pisztolyhoz.

Az ugyancsak Révkomáromban elfogott Alena Zsuzsova a Paraméter nevű portál szerint gyakran fordított a hírhedt vállalkozónak, Marian Kocnernak olasz nyelvből.

Kocnert jelenleg vizsgálati fogságban tartják, ám a Kuciak-gyilkossággal még nem gyanúsítják. Kuciak egyébként tavaly feljelentette a vállalkozót, mivel az állítása szerint életveszélyesen megfenyegette őt.

A Magyar Nemzet amerikai forrásból arról értesült, hogy Szabó Tamás azonosításához nagyban hozzájárulhatott a gyilkosság időpontjában Nagymácséd felett áthaladó amerikai műhold felvételsorozata, amelyen állítólag felismerhető a házba bemenő, majd onnan néhány perc múlva kijövő volt rendőr.

A Föld körül jelenleg is több mint 1700 műhold kering, ezek közül jó néhány kémműhold, amelyek paraméterei titkosak. Maguk az amerikai hatóságok nem cáfolták, hogy létezhetnek műholdfelvételek Nagymácsédról a gyilkosság idejében, ám azt tagadták, hogy a felvételeket átadták volna a szlovák hatóságoknak. Az FBI és a CIA egyébként soha nem ismer el ilyen jellegű együttműködést külföldi hatóságokkal.

A szlovák hatóságok pedig inkább a nyomozásnak azokat a részeit domborították ki, amelyek a gyanúsítottak által a hírközlő rendszerben, valamint a kibertérben hagyott elektronikus nyomokról szóltak. Így ­például az elkövetők a bérgyilkosság előtt többször is megnézték a Google Street View-ban Kuciakék házát.

A gyanúsítottak mobiltelefonján megtalálták az újságíró címét, valamint fotóját is. Nagymácsédon is többször jártak, a térfigyelő kamerák rögzítették őket.

A merénylet elkövetéséig egy-egy szimpla Alcatel és Nokia mobilt használtak, hagyományos SIM-kártyákkal. A gyanúsítottak egyike közvetlenül a gyilkosság előtt kikapcsolta saját mobilját, és Kuciakék háza előtt aktiválta a másik, „munkatelefont”.

Február 21-én, a két fiatal meggyilkolásának első évfordulóján 36 szlovákiai és 22 külföldi városban tartottak megmozdulásokat. Pozsonyban ezrek mentek utcára, a demonstráción a színészek, zenészek, közéleti szereplők mellett Ján édesapja, Jozef Kuciak is beszédet mondott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.