Babaváró támogatás: akár törlesztés nélkül is

A gyermekvállalás előtt álló fiatalok hozzájuthatnak a tízmillió forintos, szabadon felhasználható babaváróhitel-támogatáshoz is.

Magyar Nemzet
2019. 03. 11. 8:32
null
A kedvezmények a magzat 12 hetes korától igényelhetők Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekvállalás előtt álló fiatalok akár úgy is hozzájuthatnak a tízmillió forintos, szabadon felhasználható babaváróhitel-támogatáshoz, hogy abból végül egyetlen fillért sem kell törleszteniük – jelentette be szombaton a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin a babaváró támogatás részleteit ismertetve kifejtette, nem kell elkezdeniük a babaváró támogatás hitelének törlesztését azoknak a házaspároknak, akik jú­lius 1-jét követően, a terhesség tizenkettedik hete után igénylik. Ebben az esetben ugyanis három évre felfüggesztik a visszafizetést, ha pedig ez idő alatt megszületik a második gyerek, akkor további három évig nem kell törleszteni, ráadásul a tőketartozás harminc százalékát el is engedik – hangsúlyozta az államtitkár. Ha pedig a következő hároméves időszakban a házaspár harmadik gyermeke is megszületik, akkor a teljes tartozást elengedik – emelte ki.

A kedvezmények a magzat 12 hetes korától igényelhetők
Fotó: Teknős Miklós

Novák Katalin tájékoztatása alapján a babaváró támogatást július 1-jétől 2022. december 31-ig lehet igényelni a bankfiókokban. Azok a házaspárok lehetnek jogosultak a legfeljebb tízmillió forintos kamatmentes kölcsönre, akiknél a feleség 18–40 év közötti, és a család egyik tagjának van legalább három év biztosítotti (akár hallgatói) jogviszonya.

Az államtitkár megerősítette, hogy a hitelfelvételnek nem lesznek szigorú jövedelmi feltételei, mivel a maximális kölcsönnek is legfeljebb ötvenezer forint lehet a törlesztőrészlete húszéves futamidő mellett. Ez azt jelenti, hogy akár már százezer forintos nettó jövedelem mellett is igényelhető lehet a támogatás. Szólt arról is, hogy a visszaélések megakadályozása érdekében utólagosan is kamatot kell fizetniük a házaspároknak, ha önhibájukból nem teljesítik a feltételeket, vagyis öt éven belül nem születik gyermekük.

A babaváró támogatás egyébként már az első gyermek születése után kamatmentessé válik – mondta. A támogatás elbírálásakor a július 1-je után született vagy még úton lévő vér szerinti és örökbe fogadott gyermekeket lehet figyelembe venni, a kedvezmények pedig a magzat 12 hetes kora utántól igényelhetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.