Orbán Viktor: A család kérdése nemzeti ügy

Az elmúlt hetek gyakorlatával ellentétben tegnap az ellenzék is aktívan részt vett az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol képviselőik az azonnali kérdések órájában személyeskedéstől sem mentesen támadták a miniszterelnököt. Napirend előtt a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról beszélt, hogy a DK-nak és Dobrev Klárának Altus—Brüsszel Zrt.-ként kellene indulnia az EP-választáson.

Bákonyi Ádám - Baranyai Gábor - Gabay Dorka
2019. 03. 19. 6:30
null
Gyerekes ripacskodásnak nevezte a miniszterelnök Jakab Péter személyeskedő felszólalását Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyeskedő felszólalásairól ismert jobbikos Jakab Péter arrogáns hangnemben intézett azonnali kérdést a miniszterelnökhöz, aki szerinte pályája végére ért. A képviselő kommunistának nevezte Orbán Viktort, majd úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfőre egyszerre lenne büszke Rákosi és Goebbels is.

– Arról, hogy mikor jön el pályám vége, majd a választók döntenek. Önökről is a választók döntöttek, azért vannak ott, ahol vannak – válaszolt Orbán Viktor. A miniszterelnök Jakab felszólalását gyerekes ripacskodásnak nevezte, és civilizált viselkedést javasolt a képviselőnek.

A szocialista Tóth Bertalan a családvédelmi akciótervről kérdezte a miniszterelnököt. Orbán Viktor gratulált az MSZP elnökének gyermeke megszületéséhez, egyben kifejtette, hogy nem tesznek különbséget a családok és gyermekek között, azonban abban eltér a szocialistákétól a kormány családpolitikája, hogy a támogatásokat ők nem alanyi jogon, hanem munkához kötve adják. – Csináljunk a család kérdéséből nemzeti ügyet! – zárta válaszát a miniszterelnök.

Arató Gergely (DK) is a családvédelemről kérdezett, és pártja alanyi jogon járó javaslatait ajánlotta Orbán Viktornak, akit a multik magyar hangjának nevezett. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy Aratóék nyolc évig voltak kormányon, és csődbe vitték az országot. A DK-s képviselő viszontválaszában azt a meglepő kijelentést tette, hogy „nem voltak még kormányon”. – Ma sem keltünk fel hiába – válaszolta Orbán Viktor, ami nagy derültséget keltett a Házban.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) a kormány hitelességét kérte számon az Euró­pai Ügyészséghez csatlakozás ügyé­ben. Orbán Viktor a hitelesség kapcsán emlékeztette a jobbikos politikust a zsidó képviselők listázására, EU-s zászló égetésére és arra, hogy pártja most az MSZP és a DK szövetségese.

Gyerekes ripacskodásnak nevezte a miniszterelnök Jakab Péter személyeskedő felszólalását
Fotó: Havran Zoltán

Az MSZP-s Harangozó Tamás a NATO elárulásával vádolta kormányfőt két fegyverkereskedő Oroszországnak való kiadása és a Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentessége kapcsán. – Elfelejtették, hogy az önök elődei voltak a muszkavezetők – emlékeztetett Orbán Viktor, hozzátéve: NATO-szempont kiadatási ügyekben nem érvényesül. Végül úgy zárta válaszát: az ellenzék megint lyukra futott, mivel a Nemzetközi Beruházási Bankban öt NATO-tagállamnak van tulajdona, ezek aránya ötven százalék feletti, Oroszországnak kisebbségi tulajdona van csak.

Napirend előtt Gyöngyösi Márton (Jobbik) arról beszélt: az EP-választás tétje, hogy megengedjük-e, hogy Orbán Viktor kivezesse Magyarországot az euró­pai közösségből, és bérrabszolgaságba taszítsa az embereket. A Miniszterelnökség államtitkára válaszában hangsúlyozta: a választáson a nemzetek Európája csap össze az Európai Egyesült Államok elképzelésével, és sorskérdés a bevándorlás ügye is. Orbán Balázs szerint utóbbiban nem lehet a Jobbikra számítani, mert „hétfőn ezt mondják, kedden meg azt”, legutóbb március 15-én tapsoltak a nemzetállamok megszüntetését sürgető Gyurcsány Ferencéknek.

A DK-s Gréczy Zsolt is azt állította, hogy az Orbán-kormány ki akarja léptetni az országot az EU-ból. A képviselő hangoztatta, hogy fel fogják építeni negyedik köztársaságot, és „nem leszünk önökkel irgalmasak”. Dömötör Csaba válaszában emlékeztetett, hogy eddig egyedül az a Jobbik akart kilépni az EU-ból, amellyel a DK „együtt parádézott” március 15-én. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára bírálta Dobrev Klárát, aki annak ellenére állította, hogy Brüsszelben nincsenek bevándorláspárti politikusok, hogy maga a DK gyűjtött aláírásokat a kvóta mellett. – Gyurcsány Ferenc felesége is ott lehetett az őszödi eligazításon, mert félrevezeti a magyarokat – mondta Dömötör. Szerinte a DK-nak és Dobrev Klárának Altus–Brüsszel Zrt.-ként kellene indulnia az EP-választáson.

Kiadták a jobbikost

Az LMP-frakción, valamint egy DK-s képviselőn kívül megszavazta a T. Ház Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Farkast választási csalás miatt gyanúsítottként hallgatnák ki, ezért kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész a jobbikos politikus mentelmi jogának felfüggesztését. A Jobbik képviselője a tavalyi országgyűlési választás előtt ajánlott 600 ezer forintot az LMP-s jelöltnek, ha visszalép.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.