Aggályok Gajda Péter uniós választási kampányában

Gajda Péter XIX. kerületi szocialista politikus polgármesteri minőségében, plakátokon kampányol az MSZP—Párbeszéd európai parlamenti listája mellett. A sajátos eljárás jogi és etikai kérdéseket vet fel.

2019. 04. 13. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere arcképével, névvel, polgármesteri minőségében, az MSZP és a Párbeszéd logóinak társaságában kampányol pártja európai parlamenti listája mellett. A piros alapon, fehér betűkkel a „Több közvetlen uniós forrást Kispestre!” felirat olvasható a járda és az út között felállított, az önkormányzati hirdetési felületekre hasonlító fémkeretes kampányplakáton.

– A helyi önkormányzatokról rendelkező törvény előírásai szerint a képviselő-testület elnöke a polgármester, aki összehívja és vezeti a grémium ülését, valamint képviseli a testületet. Ebből fakadóan a polgármesteri direkt politikai kampánytevékenység például az Európai Parlament (EP) tagjainak választási kampányában jogi aggályokat vet fel – fejtette ki lapunk érdeklődésére ifjabb Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint ezzel együtt nem tekinthető etikusnak, ha egy polgármester részt vesz az uniós választási kampányban, hiszen a közigazgatási kötelezettségein túl bizonyos írott-íratlan etikai követelményeknek, normáknak is meg kell felelnie, mialatt betölti hivatalát.

– A polgármester alkotmányosság iránti tisztelete a demokratikus intézményrendszer keretei között kifejeződő közérdek iránti elkötelezettségén keresztül nyilvánul meg, amibe nehezen férne bele, hogy akár saját közfeladatának rovására EP-pártkampányokban vegyen részt. Ha ugyanis ezt teszi a hivatalviselés időszakában, akkor azzal bizonyos mértékig esetleg sértheti a közigazgatás politikai semlegességének eo ipso (magától értetődő) alapelvét –

fogalmazott ifjabb Lomnici Zoltán.

Gajda plakátja abból a szempontból is kilóg az MSZP–Párbeszéd kampányából, hogy a lapunk birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint Tóth Bertalan pártelnök, EP-listavezető a párt polgármestereinek arcképes kampány­plakátjairól nem ejtett szót.

Az ügyben megkerestük levélben a polgármestert és telefonon a XIX. kerületi sajtókapcsolatokért felelős személyt, aki jövő hétre ígért tájékoztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.