Megkapta az ötmillió forintot a Szögi-család

Pénteken megkapta a jogerősen megítélt 46 millió forintos kártérítés egy részét az Olaszliszkán 2006-ban agyonvert Szögi Lajos családja – tudta meg a Magyar Nemzet.

Jakubász Tamás
2019. 04. 12. 13:11
null
A meggyilkolt tanár sírja 2009-ben. A tettesnek megítélt ötmillió forint végül jó helyre kerül Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken megkapta a jogerősen megítélt 46 millió forintos kártérítés egy részét az Olaszliszkán 2006-ban agyonvert Szögi Lajos családja. Mint a Magyar Nemzet megtudta: a végrehajtó dél tájban átutalta a család számlájára azt 4,9 millió forintot, amit az egyik elkövetőnek ítélt meg korábban a bíróság.

– Az összeg hiánytalanul került a családhoz – nyilatkozta lapunknak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Schadl György magyarázatként közölte: ha sikeres a fellépése, úgy a végrehajtót a jogszabály szerint munkadíj és jutalék illeti meg, ahogy a köztestület is felszámíthat bizonyos összeget. Ezek a díjak ebben az esetben több százezer forintot tennének ki. – A végrehajtó, a kar és az igazságügyi tárca azonban közösen úgy döntött, hogy minden ilyen költségtől eltekint, ezeket nem kéri el – mondta a kar elnöke.

Annak idején országos felháborodást váltott ki, amikor Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. 2009-ben jogerősen három tettest életfogytiglani fegyházra ítéltek, miközben az elsőrendű vádlottra, ifjabb H. Dezsőre 17 évet, további négy elkövetőre 10, illetve 15 év fegyházat róttak ki. Egy évvel később a bíróság 46 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a büntetésüket töltő elkövetőket.

Ezután ifjabb H. Dezső perelte be a magyar államot amiatt, mert méltatlannak tartotta a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és a szellőztetés elmaradását. A férfinak első fokon ötmillió forint kártérítést ítéltek meg, a döntés tavaly novemberben emelkedett jogerőre. Ez az összeg került át most a Szögi családhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.