Tegnap újra kihallgatták a terroristagyanús szírt

A gyanúsítás szerint az Iszlám Állam tagjaként lenyakazásokban részt vevő Hasszán F. letartóztatásának meghosszabbításáról döntenek húsvét után. A férfit tegnap ismét kihallgatták a nyomozó ügyészek.

2019. 04. 18. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten kell döntenie a nyomozási bírónak arról, hogy a Magyarországon március második felében, terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vett szír Hasszán F. letartóztatásban marad vagy kitoloncolják. A vádhatóság vélhetően a hosszabbításra tesz indítványt, mivel további nemzetközi nyomozásra van szükség, tudta meg a Magyar Nemzet.

A belga hatóságok egyelőre nem találják azt a tanút, aki a belga titkosszolgálatoknak arról beszélt korábban, hogy Hasszán F. az Iszlám Állam terrorszervezet katonája, aki 2016-ban a szíriai Homsz városánál részt vett húsz ember lenyakazásában. A belgák további türelmet kértek a magyar hatóságoktól. Ugyanakkor még nem készült el az az igazságügyi szakértői vélemény sem, ami arról a videófelvételről készül, amelyen Hasszán F. egy vagy hozzá nagyon hasonló valaki élteti az Iszlám Államot, és állítólag gyilkosságok is szerepelnek rajta. A szakértőnek kell kimondania, hogy a felvételen Hasszán F. látható vagy valaki más.

Lapunk értesülése szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen szerdán órákon át tartott a szír férfi folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása. Kelen László, Hasszán F. kirendelt védője lapunknak elmondta, védencével ismét elmondatták a nyomozó ügyészek, hogy pontosan mit is tett, hol járt 2014 és 18 között.

A szír nagyjából ugyanúgy mondta el, hogy a kérdéses időszakban Törökországban és Görögországban merre járt, mit csinált, és kik igazolhatják ezt. A védő szerint Hasszán F. továbbra is tagadja, hogy köze lett volna az Iszlám Államhoz és a terrorcselekményekhez, lenyakazásokhoz. Ragaszkodik ahhoz, hogy az állítólagos gyilkosságok idején már Görögországban volt a családjával egy menekülttáborban. Kelen László beszélt a migránskártyákról is. Ismert, az ENSZ programja alapján látják el a Görögországba érkezett migránsokat anonim bankkártyával, és ilyet kapott Hasszán F. is. A védő szerint, bár védence neve értelemszerűen nem szerepel a kártyán, ám a kártyaszám alapján nyilvántartják, hogy ő kapta azt.

Mint azt lapunk is megírta: április 1-jén Natasha Bertraud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben azt mondta: a terrorizmussal gyanúsított Hasszán F. csak Görögországban használható, havonta százötven euró elköltésére alkalmas bankkártyáját letiltották, mert nem jelent meg a havonta szükséges helyszíni ellenőrzésen.

Ide kívánkozik az is, amit az anonim migránskártyákkal kapcsolatban Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő tegnap az M1-en mondott. E szerint helyhez kötött élelmiszerjegyekre kellene váltani a kártyákat, ezzel akadályozva meg a visszaéléseket. Elvileg ugyan a migránskártyákról nem lehet pénzt levenni, és internetes rendelésre sem alkalmasak, mégis tartani kellene attól, hogy egyesek megtalálják a kiskapukat, és ki is használják azokat – vélekedett a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.