Zöldebb város lesz Debrecen

Szép számmal voltak és vannak zöldterületei a cívisvárosnak, ám a parkok, játszóterek, szabadtéri sportpályák meglehetősen elhasználódtak az évtizedek során.

Gőz József Miklós
2019. 04. 03. 12:06
null
Az újkerti panelházak közötti tereken is több lesz a fa Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld város programnak nevezi a Debrecen megújításával foglalkozó Új Főnix terv a város zöldterületeinek újragondolását. Szép számmal voltak és vannak zöldterületei a cívisvárosnak, ám a parkok, játszóterek, szabadtéri sportpályák meglehetősen elhasználódtak az évtizedek során. A fák, cserjék megritkultak, a gyepes területeket kijárták, a játék- és sportszereket elhasználták a város lakói. A program alapján előbb a játszótereket tették rendbe, de meg fog újulni a többi zöldterület is.

A mintegy hatmilliárd forintnyi uniós és önkormányzati pénzből megvalósuló munkálatokat még tavaly decemberben elkezdték a Libakertben, s a tél elmúltával ismét hozzáláttak a felújításhoz. A várostervezők az elmúlt évtizedekben egyébként sem fukarkodtak a zöldterületekkel, szép belső parkokat terveztek a Libakertben, új nevén az Új élet parkban is. Az idők folyamán széttaposott gyöngykavics helyett most térkő burkolatot kapnak az utak.

A Dobozi lakótelep volt a város legelső paneles lakótelepe. A város egykori főbírájáról elnevezett terület parkjában, a Dobozi kertben nemrég kezdték a munkálatokat. Ez a felújítás összesen 331 millió forintba kerül, amiből 35 milliót az önkormányzat áll, 296 milliót pedig uniós pályázaton nyert el a város. Az 1970-es évek szokásai szerint annak idején hatalmas beton- és aszfaltfelületet alakítottak ki a tömbbelsőben, amit most feltörnek, s helyébe füves parkokat építenek, játszóterekkel, sportpályákkal, kondigépekkel. A környező utcákat is újraparkosítják, virágosítják. Ez a fejlesztés még a nyárig elkészül.

Az újkerti panelházak közötti tereken is több lesz a fa
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Még az idén sor kerül az Újkertre, a Vénkertre, a Sestakertre is, ahol a Dobozi lakótelephez hasonló létesítmények készülnek. Ezeken a helyeken a lakótelepek felépülése előtt szőlőskertek voltak. Az Újkertben helyenként kis tölgyfaerdőt álmodott a panelházak közé annak idején a tervező. Csak azzal nem számolt, hogy a tölgyek alatt nemigen él meg a fű. Most remélhetőleg a talajtakarást is megoldják, mert Debrecen levegője kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett nagyon poros.

A panelkorszak utolsó lakótelepei a Tócóskertben és a Tócóvölgyben épültek. Itt még viszonylag újak a zöldterületek. Debrecen egyetlen vize, a Tócó is hozzásegít a természetes környezet látványához, így ezekre a területekre is kiterjed a felújítás. Megújulnak a belváros parkjai, a Petőfi és a Dósa nádor tér is.

A munkálatok során a felújított környezet megvédésére is ügyelnek, térfigyelő kamerákat helyeznek el, hogy a rongálókat azonosítani tudják. Összességében tehát joggal mondható el, hogy ebben az évben zöldebb város lesz Debrecen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.