63 helyszínen lesznek programok az Emlékhelyek napján

Idén negyedik alkalommal szervezi meg az Emlékhelyek napját a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). Május 11-én szombaton hatvanhárom helyszínen lesznek programok országszerte.

Forrás: MTI2019. 05. 09. 11:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyre több történelmi és nemzeti emlékhely jelentkezik az eseményre, tavaly még csak negyvenöt helyszínünk volt, idén a hatvankilencből már hatvanháromban lesznek különböző programok. Célunk, hogy a közönségnek ezen a napon minél több emlékhelyet tudjunk bemutatni” – mondta Somogyi Tibor, a NÖRI szolgálati igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Mint kifejtette, a nemzeti emlékhelyeket, a magyar történelem kiemelkedően fontos helyszíneit törvényben ismeri el az Országgyűlés, míg a történelmi emlékhelyek listáját kormányhatározat tartalmazza.

Az Emlékhelyek napja megnyitója Esztergomban lesz, ahol Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök és az esztergomi polgármester mond beszédet.

Somogyi Tibor kiemelte, hogy a NÖRI által üzemeltetett három helyszínen, a Fiumei úti sírkertben, a Nemzeti Gyászparkban a 301-es parcellánál, valamint a Salgótarjáni úti zsidótemetőben egész szombaton vezetett, tematikus sétákat tartanak. A sírkertben lesz biciklis és buszos túra, éjszaka pedig rendhagyó zseblámpás túra a Proscenion Drámaszínpaddal együttműködésben. Az eseménysorozatot 20 órakor Mága Zoltán és zenekara ingyenes koncertje zárja a Fiumei Úti Sírkertben.

Az idei rendezvénysorozat több programja ingyenes vagy kedvezményes áron látogatható, a Fiumei úti sírkert túrái ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A részletes program a www.emlekhelyeknapja.hu oldalon található.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.