A betegek negyven százaléka szedi megfelelően a felírt készítményeket

Még mindig kevés magyar beteg szedi helyesen a gyógyszereit, így viszont a terápiák sem lehetnek hatásosak. A patikákban ezért a gyógyszerészek kommunikációs készségeit is igyekeznek a képzések során fejleszteni, és kiterjesztik a már elindult 5×M programot is, amely a gyógyszeralkalmazás öt alapkérdésére – mit, miért, mennyit, mikor és miként – segít választ adni a betegeknek.

Szilágyi Anna
2019. 05. 08. 14:06
null
Mobilapplikációk is segítenek a terápia betartásában Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyógyszeres terápia során a betegek együttműködése ingadozó, vagyis kevesen szedik helyesen a készítményeket, ez azonban negatívan befolyásolja az életminőségüket – hívta fel a figyelmet Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa egy szakmai konferencián.

A főigazgató példaként említette, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknek a terápia megkezdésétől számítva fél éven belül már csak 60 százaléka, egy éven belül pedig 40 százaléka váltja ki a készítményeket.

– A terápiahűség a kezelés kimenetelének legfőbb tényezője – emelte ki Kovács Gábor, aki szerint számos oka lehet annak, hogy miért nem szedik helyesen a betegek a gyógyszert. Idős pácienseknél gyakran a feledékenység áll a háttérben, de legalább ilyen gyakran a tájékozatlanság és az interneten talált fals információk az okai annak, hogy az orvos vagy gyógyszerész előírásaitól eltérően szedik a készítményt.

A főigazgató úgy vélte, fontos, hogy az orvosok és gyógyszerészek szorosan együttműködjenek és párbeszédben legyenek, mert így tudnak egységes információkat adni a betegeknek. Emellett szeretnék a patikában dolgozók kommunikációs készségeit is fejleszteni, hogy hatékonyabban, célzottabban motiválják a pácienseket a helyes gyógyszerszedésben. A szakmai konferencián elhangzott, hogy ma már okostelefonon elérhető alkalmazások is segítenek abban, hogy a tablettákat beszedjük.

Mobilapplikációk is segítenek a terápia betartásában
Fotó: Havran Zoltán

A betegek tájékozottságának bővítése érdekében indult el tavaly az 5×M program is, amely a helyes gyógyszeralkalmazás öt alapkérdésére – mit, miért, mennyit, mikor és miként – irányítja a figyelmet. A betegeknek és a gyógyszerészeknek készült kiadvány a beteg, a gyógyszerészet és a gyógyszertárak háromszögében vizsgálta a terápiás hűség hazai helyzetét. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezzék a magyarok gyógyszerszedési szokásait, és felmérjék, hogy szükség van-e egy tájékoztató kiadványra a helyes gyógyszeralkalmazás szabályairól.

Somogyi Orsolya, a program szakmai vezetője elmondta: az ország nyolcvan közforgalmú gyógyszertárából összesen 1082 válasz érkezett. A válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy több mint öt vagy annál több gyógyszert szed egyidejűleg. Az eredmények szerint az 5×M tájékoztató kiadvány a kutatásban részt vevők 91 százalékát segítette abban, hogy magabiztosabban tegye fel kérdéseit gyógyszerei kiváltásakor és megvásárlásakor a patikában.

Emellett a válaszadók 90 százaléka mondta azt, hogy a kiadvány elolvasása óta nagyobb figyelmet szentel a gyógyszerei szedésével kapcsolatos tudnivalóknak. A megkérdezettek 85 százaléka tisztában van azzal, hogy a helytelen gyógyszerszedés komoly kockázatot rejt, a válaszadók 52 százaléka pedig azt állította, hogy tartalmazott számára új információkat a kiadvány. Fontos eredmény, hogy a prospektus a megkérdezettek közel felét segítette abban, hogy célirányosan változtathasson eddigi, esetleg helytelen gyógyszerszedési szokásain – részletezte Somogyi Orsolya. Szavai szerint a kutatás alapján az ország összes gyógyszertárába érdemes lenne hasonló tájékoztató anyagokat eljuttatni, akár videó formájában is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.