A magyar Európa legelhízottabb nemzete

Az elhízás nemcsak önmagában veszélyes a szervezetre, hanem kimutatták, hogy szoros összegfüggésben van több krónikus betegséggel is.

Szilágyi Anna
2019. 05. 22. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elhízás népbetegség, hazánk pedig az OECD adatai alapján továbbra is a legrosszabbul áll ezen a téren Európában: a lakosság kétharmada elhízott vagy túlsúlyos, ugyanakkor az előfordulási arány legalább nem nőtt – derült ki a Magyar Elhízástudományi Társaság sajtóeseményén. Túlsúlyról akkor beszélhetünk, ha a testtömegindex meghaladja a 25-öt, elhízásnál – ami már betegségnek számít – a 30-at, vészes elhízásnál pedig a 40-es értéket.

Az elhízás nemcsak önmagában veszélyes a szervezetre, hanem kimutatták, hogy szoros összegfüggésben van több krónikus betegséggel is: Európában a kettes típusú cukorbetegség 80 százalékáért, a magas vérnyomás 55 százalékáért, valamint az iszkémiás szívbetegségek 35 százalékáért felel. Ugyanakkor már 5-10 százalékos fogyás csökkenti a társbetegségek kialakulásának rizikóját.

A bariátriai műtéttel életet is menthetnek az orvosok
Fotó: Katona Vanda

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján az elhízás és az ahhoz társult betegségeinek ellátására 207 milliárd forintot fordított. Ez az összeg a teljes egészségügyi alap kiadásainak 11,6 százalékát és a bruttó hazai termék 0,73 százalékát jelentette. Egy friss becslés szerint a fogyás nemcsak az egészségre, hanem a pénztárcára is jó hatással van: tíz százalék testsúlycsökkentés mintegy húsz százalékkal csökkentheti a társbetegségek kezelésére adott gyógyszerek költségeit, egyéni és társadalmi szinten is.

Az elhízás megelőzésének legfontosabb pillérei a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és stresszkezelés, ugyanakkor a hazánkban lévő helyzet miatt a kezelésről is beszélni kell. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke elmondta, hogy súlyosan elhízott egyéneknél olyan mértékben eltolódhat az anyagcsere, hogy ­egyszerűen képtelenek fogyni, vagyis olyan ördögi körbe kerülnek, amelyből külső segítség nélkül kikerülni szinte lehetetlen. – A kezelési palettán az étrendi kezelés, a mozgásterápia, a gyógyszeres kezelés, a pszichés támogatás, illetve az étrend-helyettesítő adásán ­túlmenően szóba jöhet a sebészeti beavatkozás, vagyis az úgynevezett bariátriai műtét, amely bizonyos esetekben akár életmentő is lehet – hangsúlyozta az elhízáskutató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.