A tranzitzóna komfortját javítaná Tóth Bertalan

2019. 05. 17. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Czeglédy Csaba nem véletlenül van a DK listájának a végén, hanem a diktatórikus, pártállami módszereket ­idéző koncepciós eljárás elleni tiltakozásul, szimbolikusan. Azt üzenem Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy ez azt is jelenti, hogy nem félünk tőle – jelentette ki lapunknak a DK listavezetője Czeglédy lehetséges mandátumszerzésével kapcsolatban a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? elnevezésű tegnapi rendezvényén, ahol a baloldali ellenzéki pártok listavezetői vitáztak egymással.

Gyurcsány Ferencné Czeglédyvel kapcsolatos válasza azért sem tekinthető érdeminek, mert a mandátumot szerző képviselőjelöltek a pártlista bármely más szereplője számára átadhatják a – mentelmi jogot is jelentő – képviselői helyet a strasbourgi székhelyű törvényhozó testületben.

Czeglédynek pedig azért lenne égetően szüksége az immunitásra, mert – mint ismert – vele és húsz társával szemben bűnszervezetben elkövetett, több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat februárban az ügyészség.

Amikor lapunk munkatársa feltette kérdését Gyurcsány nejének, Vágó Gábor fennhangon jelentette be, hogy „kimegy pisilni”. Az LMP listavezetője egyébként a társadalmi és környezeti fenntarthatóság – például a klímaváltozás kezelésének – fontosságáról értekezett, valamint a szabadságjogokat előtérbe helyező liberalizmust méltatta.

Cseh Katalin, a Momentum listavezetője a pártja által vizionált erősebb európai intézmények részeként emlegette a hetes cikkely szerinti eljárásnál erősebb szankciók bevezetését, például jogállamisággal kapcsolatos kérdésekben.

Tóth Bertalan, aki az MSZP–Párbeszéd EP-listája mellett a szocialista pártot is vezeti, egyebek között arról beszélt, hogy humanitáriusabb körülményeket teremtenének a migránsok számára a déli határkerítésnél lévő tranzitzónákban.

Závecz: Jelentős a Fidesz fölénye

Akár egy-két képviselői hellyel többet szerezhet a Fidesz–KDNP a biztosra vehető 12 mandátumon felül, ha a kormánypártoknak sikerül még jobban mozgósítaniuk a kistelepüléseken élőket a május 26-i európai parlamenti választásra – olvasható a Závecz Research Intézet legfrissebb felmérésében.

A közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki pártok közül fej-fej mellett halad a Jobbik, az MSZP–Párbeszéd és a DK kampánya, s ezek a tömörülések 2-2 mandátumra számíthatnak, nagyon erős hajrával valamelyik elcsíphet egy harmadikat is.

Mint írták, az LMP az elkötelezett pártszimpatizánsok közt öt százalékon áll, míg a Momentum biztos szavazóit a mandátumszerzési küszöb alatt – négy százalékon – mérték.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.