Az ENSZ alkalmatlanságát jelzi a csaló diplomata ügye

Képtelen megfelelni az ENSZ a saját maga által kitűzött céloknak — jelentette ki lapunknak az Alapjogokért Központ elemzője, aki szerint a világszervezet működésével kapcsolatos problémákat mutatja az is, hogy hazánkban dolgozó szír diplomatája hivatalával visszaélve juttathatta családját Európába.

Forrás: MN2019. 05. 10. 6:30
The Wider Image: The Greek island holding back a human tide
A világszervezet jogalap nélkül is mindenkinek biztosítaná a menedékjogot Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ENSZ több mint hét évtizedes fennállása alatt éppen a létrejöttekor kitűzött célját és feladatát, a béke fenntartását és a konfliktusok megoldását volt képtelen elvégezni.

Elég felidéznünk a ruandai népirtást vagy a srebrenicai mészárlást tétlenül végignéző ENSZ-békefenntartókat – fejtette ki lapunknak Párkányi Eszter, aki emlékeztetett, hogy az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR az Európai Bizottsággal közösen felel a névtelen migránskártyákat kibocsátó programért.

A világszervezet jogalap nélkül is mindenkinek biztosítaná a menedékjogot
Fotó: Reuters

Az Alapjogokért Központ munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ-ben tavaly decemberben elfogadott migrációs paktum alapján a szervezet – a saját joganyagát is figyelmen kívül hagyva – mindenkinek jogalap nélkül is biztosítaná a menedékjogot. – A kiterjesztett értelmezés sem elég, az ENSZ egyik, hazánkban dolgozó szír diplomatája még így is úgy döntött, visszaéléssel juttatja a családját Európába – hangsúlyozta Párkányi Eszter.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az ENSZ menekültügyi főbiztossága szegedi munkacsoportjának szír vezetője beosztását kihasználva segédkezett abban, hogy családtagjai a schengeni övezetbe jussanak.

Mazloum Samar szír diplomata több alkalommal is meghívólevél iránti kérelmet nyújtott be a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál (BMH) a családtagjainak. Ám Samar valótlan adatokat továbbított a BMH-nak, ezért a hivatal első, valamint másodfokon is elutasította a kérelmet. Információink szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy a Samar az ENSZ-nél lévő beosztását kihasználva lépett fel, és a szervezet bélyegzőjét is igénybe vette.

A szír diplomata korábban élesen bírálta Magyarországot a migrációs helyzet kezelése miatt. – Továbbra is aggódunk Magyarország korlátozó hozzáállása, valamint az irtózatos helyzet miatt, amellyel az oltalomkérőknek a tranzitzónákon kívül kell szembesülniük – hangoztatta 2016 nyarán.

Emlékeztetőül: Soros György Nyílt Társadalom Alapítványában nagyjából félszáz olyan vezető beosztású tisztségviselő található, aki az ENSZ-ben dolgozott vagy dolgozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.