időjárás 4°C Paula, Vanda 2022. January 26.
logo

Elítélték Czeglédy bűntársát

Szemán László János
2019.05.17. 12:06
Elítélték Czeglédy bűntársát

Jogerősen két év két hónap börtönre ítélte tegnap a Szegedi Törvényszék egy makói iskolaszövetkezet korábbi vezetőjét, aki közvetve a több mint hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt ­Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt. alvállalkozójaként tevékenykedett.

A Szegedi Törvényszék bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásban mondta ki bűnösnek tegnap, perelőkészítő ülésen azt a volt tűzoltót, aki Makón iskolaszövetkezetet vezetett.

A férfi ­2013-ban volt a szövetkezet névleges vezetője, amely közvetve a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, ­Czeglédy Csaba nevével fémjelzett Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működött.

A vádlott tevékenységével – a szervezet felépítését és irányítási rendjét nem ismerve – segítséget nyújtott ahhoz, hogy a részvénytársaság elkerülje 215 millió forint áfa és szja befizetését.

A terhelt és az ügyészség egyezséget kötött, előbbi elismerte bűnösségét, és elfogadta a kiszabott büntetést, amely így jogerőre emelkedett. A verdikt szerint a vádlott leghamarabb a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A Human Operator vezetőjével szemben többen is terhelő vallomást tettek
Fotó: Havran Zoltán

Az MSZP-nek és a volt miniszterelnöküknek, Gyurcsány Ferencnek is dolgozó Czeglédy vezette bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat 21 ember ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, s hamis magánokirat felhasználása miatt.

Eszerint Czeglédy a szombathelyi székhelyű társaság ügyvezetőjeként 2011-től kezdődően olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

Czeglédyt Gyurcsány pártja, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelölti listára vette, a Nemzeti Választási Bizottság pedig fenntartotta mentelmi jogát, így a Szegedi Törvényszék megszüntette vele szemben az eljárást.

Mint arról beszámoltunk: a törvényszék június utolsó hetére tűzheti ki a büntetőper előkészítő ülését, amelyen jogerős ítéletet is hirdethetnek azokkal szemben, akik a nyomozás során beismerték a terhükre rótt bűncselekményeket, és elfogadják azt a büntetést, amelyet a vádhatóság velük szemben indítványozott.

Úgy tudjuk, eddig tíz érintett – köztük strómanok és iskolaszövetkezeti vezetők – kötöttek egyezséget büntetésük mérsékléséért.