Gyerekvállalásra ösztönöz a Családvédelmi akcióterv

A Családvédelmi akcióterv kedvező a magyar családok szempontjából és segíthet Magyarország népesedési helyzetének javításában — derült ki egy reprezentatív felmérésből. A válaszadók háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben igénybe veszi valamelyik támogatást, és több mint a felük szeretne a következő öt évben gyermeket vállalni.

Csekő Imre
2019. 05. 08. 6:30
null
A legtöbb megkérdezett a bölcsődei férőhelyek bővítését értékelte pozitívan Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozták a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) ezer, 18–45 év közötti megkérdezett válaszain alapuló felmérésének eredményeit, amelyek azt mutatják, az érintettek döntő többsége szerint a Családvédelmi akcióterv javíthatja a magyar családok helyzetét.

A válaszadók között fele arányban voltak szülők és gyermektelenek, és hét intézkedésből átlagosan 5,15-ről mondták, hogy javítja a családok helyzetét. A legtöbb megkérdezett a bölcsődei férőhelyek bővítését (84 százalék), a gyermekek utáni jelzáloghitel-elengedést (77,8 százalék) és a babaváró támogatást (76,8 százalék) értékelte pozitívan.

A legtöbb megkérdezett a bölcsődei férőhelyek bővítését értékelte pozitívan
Fotó: Bach Máté

A Családvédelmi akcióterv mind a hét pontját a megkérdezettek több mint kétharmada támogatja, és a válaszadók közel háromnegyede (73,3 százalék) a jövőben élni szeretne valamelyik támogatási lehetőséggel.

A bölcsődei ellátást 51 százalék akarja igénybe venni, a csokkölcsönt 47,4 százalék használná ki, a babaváró támogatás pedig a válaszadók 39 százaléka számára jelent vonzó lehetőséget. A jelzáloghitel-elengedés lehetősége az összes megkérdezett 37,2 százaléka, míg a négygyermekes nők szja-mentessége és a nagyszülői gyed 21,4 és 21,7 százaléka számára vonzó.

– Mindenképpen pozitív meglepetés, hogy a gyermektelek között néhol nagyobb arányban vannak, akik kedvezően fogadták az akciótervet – mondta lapunknak a felmérés kapcsán Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, aki szerint arra számítani lehetett, hogy a szülők alapvetően pozitívan viszonyulnak majd az intézkedésekhez.

– Nagyon jó jel, hogy a gyermektelenek közül is sokan szeretnék igénybe venni a lehetőségeket – fogalmazott az elnök asszony.

– A gyermekvállalási tervekkel kapcsolatban is olyan adatok születtek, amelyek bizakodásra adnak okot.

Remélhetjük, az akcióterv javítani tud a népesedési helyzeten – tette hozzá Fűrész Tünde. A válaszadók is úgy látják, az intézkedések növelhetik a gyermekvállalási kedvet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.