Kockázatos költési időben fákat kivágni

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fakivágás súlyos természetvédelmi kockázatára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Magyar Nemzet
2019. 05. 07. 14:48
Nagy Zoltán
Ősszel és télen kevésbé veszélyeztetjük az állatvilágot Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fakivágás súlyos természetvédelmi kockázatára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet közleményében leírja: a bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődik a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart.

Számos fajnak másodköltése is van június–júliusban. Hozzáteszik: a tavasz és a kora nyár nemcsak a madaraknak, hanem más állatcsoportoknak és a növényeknek is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen azért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák, ami ellentétes a természet-, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is.

Megjegyzik: a fás szárú növényzet kivágása sok esetben és számos okból – bel- és árvízvédelem, elektromos rendszerek nyomvonala, gyepterületek védelme stb. – indokolt lehet, de ezek a munkák az őszi–téli hónapokra is tervezhetők és szervezhetők, és a járulékos károkozás már ­augusztus–szeptemberi ütemezés esetén is jelentősen csökkenthető.

Ősszel és télen kevésbé veszélyeztetjük az állatvilágot
Fotó: MTI/Kovács Attila

A természetvédelmi egyesület szerint a bel- és agrárterületeken gyakorivá váló, rossz, természetkárosító, egy-egy helyszínen nagyobb területet érintő bokor- és fakivágási gyakorlat kapcsán látható, hogy a törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői nem lehetnek mindenhol jelen.

Az egyesület hangsúlyozza, hogy rendkívül fontos, hogy a lakosság értesítse a hatóságokat, ha a fás-bokros élő­helyeket költési időszakban ért pusztítással szembesül. A bejelentés az internetnek is köszönhetően gyors és egyszerű: bizonyító fotókat kell készíteni okostelefonnal, valamint néhány soros tájékoztató e-mailt is kell küldeni a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal (http://www.kormanyhivatal.hu/) környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának, vagy ennek hiányában a hivatal központi címére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.