Teljes ellenzéki átrendeződést hozott az uniós erőpróba

A Gyurcsány-család régi ambíciója, hogy legyőzze az MSZP-t, majd a kormányellenes pártok vezetőjévé váljon, tegnap tulajdonképpen megvalósult.

Borsodi Attila - Tar Hajnalka
2019. 05. 27. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója – Megdöbbentő mértékű győzelmet aratott a Fidesz–KDNP-szövetség, hiszen utcahosszal előzték meg valamennyi politikai ellenfelüket – jelentette ki lapunknak. Kiemelte: egy évvel az országgyűlési voksolás után ez különösen értékes, hisz azt mutatja, a választók bizalma töretlen a kormánypártokban. Az ötven százalék feletti támogatottság olyan erős társadalmi felhatalmazás, ami sem a belpolitikai térben, sem nemzetközileg nem megkérdőjelezhető, és stabil mandátumot biztosít az Európai Unióban a magyar érdekek képviseletére. – A választás igazi újdonsága az ellenzéki térfél gyökeres átrendeződése. A Gyurcsány-család régi ambíciója, hogy legyőzze az MSZP-t, majd a kormányellenes pártok vezetőjévé váljon, tegnap tulajdonképpen megvalósult. Ez együtt járt a szocialisták és a Jobbik történelmi mértékű vereségével, ami hosszabb távon akár mindkét ellenzéki párt megszűnéséhez is vezethet. A Momentumra leadott voksok a tanácstalanná váló ellenzéki szavazók kiútkeresésének köszönhetők, akik inkább egy politikai eredmény és tapasztalatok nélküli formációra adták voksukat, mint hogy Gyurcsányékat vagy a már többször leszerepelt egyéb ellenzéki pártokat támogassák.

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója – Magasabb lett a részvétel, ami nagyon jó, mert a demokrácia attól él, hogy az emberek szavaznak – hangsúlyozta lapunknak. A politológus az eredmények alapján úgy véli: a Fidesznek országszerte jobban sikerült a mozgósítása, és ez főként Orbán Viktor hétpontos bevándorlásellenes programjának tudható be, ami meggyőző volt. – Emiatt mentek el sokan szavazni, mert megértették: ha Európa öt évre megint rossz irányba megy, akkor Brüsszel kinyitja a kapukat, és ránk szabadítja a migránsokat. Ez volt a legfontosabb téma, az ellenzéknek pedig nem volt ilyenje, és nem is tudtak mozgósítani – fogalmazott. Kiszelly Zoltán a DK szereplésével kapcsolatban kiemelte: Gyurcsányék voltak azok, akik a másik Gyurcsányt, Gyurcsánynét kiküldték a csatába, és mint a Fidesz politikájának legádázabb ellenfeleit tudták bemutatni magukat. Úgy vélte, ezzel maguk alá gyűrték a többi ellenzéki pártot, amelyet B kategóriás politikusok vezetnek. Hozzáfűzte: az ellenzékváltó hangulatnak a Momentum lett még a nyertese. – Az ellenzéki szavazók visszautaztak az időben, és az őszödi beszéd elhangzásának 13. évfordulóján Gyurcsány mellé tették le a voksukat – mutatott rá.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke – Az biztos, hogy az uniós választásnak belpolitikai következményei is lesznek, az ellenzéki oldalon jelentős átrendeződés várható – közölte lapunkkal. Szerinte a Fidesz sikere vélhetően annak köszönhető, hogy a többség úgy érzi, jó felé mennek a dolgok az országban, ugyanakkor a fő probléma a bevándorlás kérdésköre. A politológus kifejtette: a DK-nak kifejezetten jól értékelhető, érthető kampánya volt, amelynek úgy tűnik, van támogatottsága, ehhez találtak egy jó listavezetőt Dobrev Klára személyé­ben, ahogyan a Momentum fiatalos szellemisége, a liberális értékek is eredményt hoztak. A Jobbik és az MSZP szerinte azonban nagy vesztesei a választásnak. – Az eredmény nem, de a mértéke mindenképp meglepő – tette hozzá, kiemelve, hogy a Jobbik másfél éve nem adott okot semmilyen optimizmusra és a párt szavazói közül sokan inkább a Fidesz felé fordulhattak. A szocialisták részéről pedig elhibázott volt a listavezető személye, nem nagyon lehetett érteni, hogy Tóth Bertalan mit keres ott, és Jávor Benedek miért csak a negyedik a közös listán. Tömegével találkoztam olyanokkal, akik köszönték, de nem kértek ebből – összegezte a szakértő.

MTI/Máthé Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.