A bukott kampányfőnök kapta az EP-mandátumot

A totális vereséget hozó EP-választás kampányfőnökét, Ujhelyi Istvánt küldi Brüsszelbe az MSZP, míg Bangóné Borbély Ildikót lemondatták frakcióvezető-helyettesi posztjáról, és közös megegyezéssel távozik a párt kommunikációs igazgatója is, Láng Balázs. Noha elismerte, hogy az MSZP—Párbeszéd közös listája kudarcot vallott a választáson, Tóth Bertalan közölte: tovább erősítik a pártszövetséget. A Fidesz szerint Gyurcsányék mellett a szocialisták is folytatják a bevándorláspárti politikájukat az új Európai Parlamentben.

Bákonyi Ádám
2019. 06. 03. 6:53
KUNHALMI Ágnes; UJHELYI István; TÓTH Bertalan
Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes még mindig bízik a Párbeszéddel közös sikerben Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosan rossz hangulatban érkeztek a résztvevők a szocialisták hét végi választmányi ülésére, ahol eldőlt, hogy Szanyi Tibor és Ujhelyi István közül utóbbi kapja meg az MSZP–Párbeszéd-lista egyetlen európai parlamenti (EP-) mandátumát. Kunhalmi Ágnes tájékoztatása szerint a testület kétharmados többséggel döntött úgy, hogy fenntartja az EP-lista sorrendjét, amelynek értelmében Ujhelyi képviseli a pártot a következő öt évben Brüsszelben.

Ismert: a közös listát Tóth Bertalan pártelnök vezette, de ő előre jelezte, hogy nem veszi át a mandátumát; a lista második helyén pedig Ujhelyi állt, akinek kampányfőnökként óriási felelőssége volt abban, hogy az MSZP–Párbeszéd minden eddiginél rosszabb, mindössze 6,6 százalékos eredményt ért el a választáson, így a remélt három helyett végül csak egy képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Ujhelyi egyik legsúlyosabb baklövése az volt, amikor Bangóné Borbély Ildikó a fideszes szavazók lepatkányozása után bocsánatkérés helyett „patkánykormányzást” kezdett emlegetni, majd a széles körű tiltakozás után egyszerűen letagadta a történteket.

A választmányi ülés előtt egyébként Lendvai Ildikó kiállt Ujhelyi mellett, mondván: nem szabad változtatni a párt EP-listájának eredeti sorrendjén. Az MSZP egykori elnöke a Klubrádiónak azzal indokolta álláspontját, hogy a párt a legrosszabb arcát mutatná, ha egy könnyen úgy kommentálható hírrel kezdené a választás utáni munkát, hogy arról megy a vita, ki kapja a sok pénzt az Európai Parlamentben.

Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes még mindig bízik a Párbeszéddel közös sikerben
Fotó: MTI/Kovács Attila

A választmányi ülés szünetében egyébként Tóth Bertalan bejelentette, hogy kérésére Bangóné lemondott parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról, és közös megegyezéssel távozik a párt kommunikációs igazgatója is, Láng Balázs. Az MSZP elnöke elismerte, hogy a Párbeszéddel közös listájuk kudarcot vallott az EP-választáson, a baloldali szavazók nem ezt a listát támogatták. Tóth ennek ellenére közölte, hogy a kudarc ellenére tovább építik a szövetséget a Párbeszéddel, közösen küzdenek az önkormányzati választáson az ellenzék sikeréért.

A pártelnök odaszúrt egyet az EP-választáson négy mandátumot is szerző DK-nak, mondván: az nem tudja hitelesen képviselni a baloldali politikát, aki baloldali programmal megnyeri a házi szépségversenyt, utána a liberálisoknak tesz ajánlatot az EP-ben. – Gyurcsányék mellett a szocialisták is folytatják a bevándorláspárti politikájukat az új Európai Parlamentben – reagált a Fidesz-frakció. A nagyobbik kormánypárt szerint Ujhelyi István a magyar emberek akaratával szembemenve eddig is minden támogatást megadott a brüsszeli bevándorláspárti tervek megvalósításához.

Vigaszág Szanyinak

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni, hogy Szanyi Tibor miként tervezi a jövőjét azután, hogy nem sikerült a brüsszeli újrázása, de a politikust lapzártánkig nem értük el. Az MSZP elnökségében lapunknak ugyanakkor úgy fogalmaztak: bár Szanyi csalódott volt, fegyelmezetten fogadta el a választmány döntését. – Szanyi Tibor politikai pályafutása nem ér véget, alelnöki tisztségénél, illetve XIII. kerületi, kiváló beágyazottságánál fogva komoly munka vár rá az önkormányzati választáson – fogalmazott az egyik elnökségi tag.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.