időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Amerikai lopakodók érkezhetnek

Baranyai Gábor
2019.06.06. 08:24
Amerikai lopakodók érkezhetnek

Dinamikusan növekszik jövőre is a honvédelem költségvetési támogatása, a kormány javaslatában szereplő százmilliárdos többlet még tovább is bővülhet. Közben a nyugati sajtóban újra felröppent, hogy a Magyar Honvédség F—35-ösökre cserélheti a Gripen vadászrepülőgépeket.

Jövőre több mint százmilliárddal emelkedhet, azaz 616 milliárd forintot tehet ki a honvédelmi költségvetés a kormány javaslata szerint. A büdzsé tervezetében kiemelték: a további gyarapodás legfontosabb előfeltétele a biztonság, ezért a honvédelemmel és a közbiztonsággal kapcsolatos kiadások még nagyobb hangsúlyt kapnak a jövő évi költségvetésben.

Az előterjesztés szerint a honvédelmi tárca jövőre az MH Egészségügyi Központjánál 30 mil­liárdos bevétellel is számol. A büdzsé tervezete azt is rögzíti, hogy a honvédelmi célra feleslegessé vált hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és anyagok értékesítéséből 39 milliárd forint bevételre is szert tehet a minisztérium.

Ezt, ahogy az elmúlt években, úgy 2020-ban is a Magyar Honvédség technikai modernizációjára, a technikai eszközök fenntartására és javítására, képesség- és hadfelszerelés-fejlesztésre, valamint az értékesítési eljárások során felmerült kiadások fedezetére használhatja fel.

A svéd politikán is múlhat, hogy végül a Gripenek maradnak-e
Fotó: Reuters

Ami a fejlesztéseket illeti, az Ország­gyűlés által megszavazott büdzsén felül további forrásokhoz is juthat a központi költségvetésből a Magyar Honvédség. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének április 10-i elnökségi munkaértekezletén tartott előadásában úgy fogalmazott: Magyarország a fejlesztések tekintetében már a tizedik helyre ugrott a korábbi utolsó előtti helyről a NATO-n belül, mert – a szövetség ajánlásának szellemében – a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében a honvédelmi költségvetés több mint húsz százalékát fordítja modernizációra.

Közben újra megjelentek olyan cikkek a nyugati sajtóban, hogy amerikai F–35A vadászbombázókkal válthatja le hazánk 2026-ot követően a meglévő JAS–39 Gripeneket. Több internetes orgánum szerint Budapest a javuló amerikai és a romló európai diplomáciai kapcsolatai miatt a Gripen-szerződés lejártával új, már úgynevezett ötödik generációs, alacsony radarkeresztmetszetű harci gépek beszerzéséről érdeklődik Washingtonban.

Az írások egyaránt egy név nélkül nyilatkozó magyar vezető kormánytisztviselőre hivatkoznak, aki úgy fogalmaz: „A svédek a magyar kormány elleni támadásokkal a saját sírjukat ássák. Lehet, hogy F–35-öst vásárolunk.” Magyarország kihátrálása a Gripen-programból komoly presztízs- és nem elhanyagolható anyagi veszteséget jelentene Svédországnak.

Benkő Tibor a Donhoz látogatott

Az oroszországi Voronyezsbe érkezett Benkő Tibor jú­nius 4-én. A honvédelmi miniszter többnapos látogatása során felkeresi azokat a magyar katonai temetőket, ahol a doni hídfőcsaták és az 1943. január 12-én kezdődött szovjet áttörés hősi halottjai nyugszanak. – Rendkívül fontos, hogy elesett katonáink emlékét közösen ápoljuk – húzta alá a látogatás kapcsán Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter azt is hozzátette, hogy legalább ilyen fontos, hogy a jövő nemzedéke, az új generáció, a fiatalok megismerjék a történelmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.