Karácsony válaszok helyett fenyeget

A Fidelitas arra vár választ Karácsony Gergely zuglói polgármestertől, hogy valóban hétmillió forinttal tapasztotta-e be a volt jegyzője száját, aki a milliárdos veszteséget okozó parkolási szerződés megkötése idején volt a törvényesség őre a kerületben. Közben a Párbeszéd polgármestere, az MSZP-vel közös főpolgármester-jelölt a médián keresztül keresztül üzent lapunknak és kért helyreigazítást, azt azonban nem részletezte, hogy a Makranczi László jegyző tavalyi eltávolításáról szóló cikkünk miért valótlan.

2019. 06. 13. 5:50
KARÁCSONY Gergely
Sajátos akcióval hívta fel a figyelmet a XIV. kerületi visszásságokra a Fidelitas Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Választ várunk Karácsony Gergelytől: valóban hétmillió forinttal tapasztották be a volt jegyző száját? Tényleg azt hitte, hogy a jegyző eltávolítása a megoldás a parkolási botrányra? A szőnyeg alá akarta söpörni a problémát? – kérdezte tegnap a Fidelitas budapesti elnöke, aki egy jegyző feliratú, a száját pénzköteggel takaró kartonfigurával szemléltette az esetet tegnapi sajtó­tájékoztatóján. Borbély Ádám újra feltette a kérdést: vajon hová tűnik ez a rengeteg pénz?

– Karácsony Gergely már a szerződések aláírásakor tudhatta, hogy baj lesz, mégsem lépett közbe, szerdai hírek szerint pedig a jegyző hétmillió forinttal és titoktartási szerződéssel távozott – jegyezte meg Borbély Ádám a Magyar Nemzet cikkére utalva. A kormánypárti politikus szerint az eset újabb bizonyíték arra, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan Zugló vezetésére.

Sajátos akcióval hívta fel a figyelmet a XIV. kerületi visszásságokra a Fidelitas
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Párbeszéd polgármestere, az MSZP-vel közös főpolgármester-jelöltje nem adott választ a Fidesz és a Fidelitas által, valamint a Magyar Nemzet cikké­ben feltett kérdésekre, helyette azt írta Facebook-oldalán és az MTI-nek elküldött nyilatkozatában, hogy „Újra helyreigazítást kérek és ha kell, újabb jogi eljárást indítok a Fidesz-médiával szemben!”

Lapunk tegnapi cikkét hazugságnak nevezte, azonban azt, hogy ezt mire alapozza, nem részletezte, helyette egy januári Magyar Hírlap-cikkről írt, amely után helyreigazítás történt. Lapunkhoz tegnapi lapzártánkig hivatalos megkeresés, levél Karácsony Gergelytől helyreigazításról nem érkezett.

Lapunk megírta: információink szerint Zuglónak hétmillió forintjába kerülhetett az, hogy Karácsony Gergely polgármester „bizalomvesztésre” hivatkozva, titoktartási nyilatkozat tétele mellett tavaly eltávolította Makranczi László jegyzőt, aki akkor volt hivatalban, amikor a milliárdos veszteséget okozó kerületi parkolási szerződést megkötötték.

A parkolásüzemeltetés miatt a zuglói képviselő-testület a Fidesz képviselőinek indítványára idén május 13-i ülésén úgy döntött, azonnali hatállyal fölbontja a parkolási cégekkel kötött szerződést.

Másnap Makranczi László utódja, az MSZP-nek korábban pénzért tanácsokat adó Papp Imre jelenlegi jegyző törvényességi kifogást nyújt be a döntés ellen, mert szerinte az több szempontból jogsértő.

Zuglóban még 2017-ben tették fizetőssé a parkolást, az erről szóló szavazáson Karácsony Gergely tartózkodott, vétójogával nem élt. Végül a polgármester nem a legolcsóbb ajánlatot adó cégekkel kötött szerződést.

Ömlenek ki a milliárdok

A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint április 10-én utaltak az iparűzési adóból 3,317 milliárd forintot Zuglónak. Ebből április 30-án a folyószámlán már csak kétmilliárd forint volt. Húsz nap alatt költöttek el 1,3 milliárd forintot. Ha ebben az ütemben költ Zugló, akkor június végére fizetésképtelen lehet a kerület – írta a tényekről a Magyar Hírlapnak a zuglói Fidesz-frakció. Zugló idei költségvetésében nagyon jelentős tétel, 2,9 milliárdnyi ingatlanértékesítés szerepel: az összes, még meglévő építési telküket eladnák.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.